w

Chrzan z cytryną i miodem – stara receptura zwiększająca odporność i energię

Użytkownicy tego przepisu twierdzą, że po spożyciu tego preparatu ich talia kurczyła się o 1 cm na dzień.

Receptura, o której dziś mowa to stary przepis doceniany przez dzisiejszych ekspertów medycyny naturalnej.

Choć oryginalny przepis składa się jedynie z trzech składników, aktualnie bywa modyfikowany poprzez dodanie imbiru i czosnku. Proporcje również ulegają zmianie w zależności od przeznaczenia receptury.

My dzielimy się przepisem oryginalnym.

Połączenie chrzanu i cytryny jest bardzo skuteczne nie tylko w eliminacji nadmiaru tłuszczu i wody z organizmu, ale także we wzmacnianiu odporności.

Oprócz tego, że ma bardzo mało kalorii i nie zawiera tłuszczu, chrzan jest bogaty w błonnik i białko, co wywołuje uczucie sytości.

Składniki:

• 125 g chrzanu

• 3 cytryny (łącznie ze skórką)

• 3 łyżki miodu

* opcjonalnie 2 centymetrowy kawałek korzenia imbiru (nie ma go w oryginalnym przepisie, ale wiele osób go dodaje)

Przygotowanie:

Wyczyść chrzan (i ewentualnie imbir), umyj go i posiekaj w robocie kuchennym lub blenderze.

Jeśli nie masz miksera możesz użyć maszynki do mięsa, przez którą przepuścisz chrzan i cytryny. Jednak przy użyciu miksera mieszanka wychodzi bardziej gładka.

Umyj cytryny octem jabłkowym, a następnie pokrój je na małe kawałki, usuwając pestki.

Włóż cytryny do robota kuchennego i zblenduj.

Na koniec dodaj miód i jeszcze raz wymieszaj, aż mieszanka będzie gładka.

Przełóż do słoika i przechowuj ten preparat w zamkniętym szklanym słoiku w lodówce.

Przyjmowanie:

Przyjmować 1 łyżeczkę dwa razy dziennie po posiłku.

Aby uzyskać widoczne rezultaty, kuracja tym preparatem powinna trwać 3 tygodnie.

Ta pasta może być również używana jako sos do przyprawiania różnych potraw.

Chrzan obfituje w witaminy C, B1, B6, B2, przeciwutleniacze, potas, wapń, magnez, cynk, mangan, żelazo i fosfor.

Ze względu na mocny smak chrzanu trzeba złagodzić go miodem, burakami lub innymi składnikami.

Chrzan warto podawać do tłustych potraw, ponieważ wspomaga trawienie.

Jednocześnie stymuluje rozwój dobrych bakterii w jelicie.

To więcej niż środek wspomagający odchudzanie. Poprawia oddychanie, funkcjonowanie mózgu, pamięć, słuch, wzrok i krążenie obwodowe.

Chrzan oczyszcza organizm i płuca, zwalcza kaszel, znosi zmęczenie, zwalcza infekcje, przyspiesza metabolizm, wzmacnia odporność, zapobiega chorobom przewlekłym i nowotworom, a szczególnie polecany jest osobom z cukrzycą i łatwo łapiącym infekcje.

Chrzan może być stosowany jako skuteczna terapia w chorobach układu krążenia (nadciśnienie, bolesna choroba niedokrwienna serca, dusznica bolesna) i dróg oddechowych (grypa, zapalenie zatok, astma, zapalenie oskrzeli, przewlekły katar oddechowy, zapalenie płuc).

Przeciwwskazania:

Osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego lub zapalenie jelita grubego powinny zachować ostrożność podczas spożywania zwiększonych ilości chrzanu.

Spożywany w nadmiarze chrzan może powodować zaburzenia trawienne i nerwowe.

Osoby z niedoczynnością tarczycy, zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, wrzodami żołądka lub jelit i ciężką chorobą nerek powinny unikać jedzenia chrzanu.

Jest również przeciwwskazany w okresie ciąży i laktacji. Chrzan i imbir spożywane w zwiększonych ilościach mogą powodować skurcze i prowadzić do przedwczesnego porodu

Jeśli zażywasz leki, zasięgnij porady lekarza przed rozpoczęciem kuracji chrzanem.

UWAGA! Treści w serwisie z założenia mają charakter informacyjno-edukacyjny. Mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu czytelnika z lekarzem. Jeśli cierpisz na choroby przewlekłe lub stosujesz leki, zalecamy skonsultowanie się z lekarzem przed rozpoczęciem naturalnego leczenia, aby uniknąć interakcji. Odkładając lub przerywając klasyczne zabiegi medyczne, możesz zagrozić swojemu zdrowiu.
Źródło: lataifas.ro, Галкин Сад / yotube, Miniatura wpisu: freepik.com