w

Jeśli masz zamiar zrobić zupę, zrób jedną z tych! Top 10 najsmaczniejszych i najbardziej popularnych zup

Oto 10 najsmaczniejszych zup, które będą smakować nie tylko tobie i twojej rodzinie, ale także gościom!

1. Aromatyczna zupa z wędzonym kurczakiem i twarogiem.

Składniki:

wędzone udka z kurczaka – 300 g;
twarożek – 3 stołowe łyżki;
ziemniaki – 3 szt;
marchewka – 1 szt .;
cebula – 1 szt .;
koperek – do posypania;
sól i przyprawy do smaku;
olej roślinny – do smażenia.

Przygotowanie:

1. Zagotuj udka, wyjmij z bulionu, obierz mięso od kości i wrzuć z powrotem do bulionu;
2. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekaną marchewkę (lub startą);
3. Podsmaż cebulę na złoty kolor i dodaj do zupy;
4. Dodaj twarożek;
5. Gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut lub dłużej, aż całkowicie się rozpuści;
6. Podczas serwowania posyp drobno posiekanym koprem lub innymi ulubionymi ziołami.

Pyszne!

2. Zupa grochowa z kiełbasą myśliwską i serem.

Składniki:

groch – 1 szklanka;
ziemniaki – 3 szt;
marchewki – 1 szt .;
cebula – 1 szt .;
kiełbasa myśliwskia – 5 szt .;
serek śmietankowy – 1 szt. (lub 2 łyżki stołowe);
zielenina – opcjonalnie;
sól i przyprawy do smaku;
olej roślinny – do smażenia.
Proporcje na 3 litry zupy

Przygotowanie

1. Namoczyć groch przez 2 godziny lub przez noc;
2. Wsypać groch do wrzącej osolonej wody, gotować przez 30 minut, stale usuwając pianę, a następnie dodając ziemniaki;
3. Drobno posiekaj cebulę, zrumień na maśle, zetrzyj marchewki (lub drobno posiekaj), dodaj do zupy a następnie pokrój i dodaj kiełbasę;
4. Dodaj serek i gotuj, aż ser się całkowicie stopi, posyp zieleniną.

Pyszne!

3. Zupa grochowa z kurczakiem i grzybami.

Składniki:

filet z kurczaka – 300 g;
grzyby – 150 g (na przykład grzyby);
groch – 0,5 szklanki (wstępnie namoczony w wodzie przez noc);
ziemniaki – 2 szt;
marchewka – 1 szt .;
cebula – 1 szt .;
musztarda – 1 łyżeczka;
kurkuma – na końcu łyżeczki (opcjonalnie, dla bardziej żółtego koloru);
olej roślinny – do smażenia;
sól i przyprawy do smaku;
zielenina – do posypania.

Wykonanie

1. Gotuj groch razem z piersiami kurczakaw osolonej wodzie przez 30 minut;
2. Pokrój pierś na małe kawałki;
3. Ziemniaki pokrój w kostkę i wsyp do bulionu z kurczaka i gotuj przez 15 minut lub dłużej do miękkości;
4. Zetrzyj marchewkę (lub pokrój na małe kawałki) cebulę posiekaj;
5. Podsmaż warzywa, dodaj grzyby i musztardę i duś na wolnym ogniu przez 5 minut;
6. Dodaj do bulionu, przypraw kurkumą, solą i pieprzem;
7. Gotuj zupę przez kolejne 10 minut, wyłącz i odstaw;
8. Podczas serwowania posyp świeżymi ziołami.

Pyszne!

4. „Gaspacho” z kurczakiem.

Składniki:

pierś z kurczaka – 300 g;
marchewka – 1 szt .;
cebula – 1 szt .;
ryż – 100 g;
czosnek – 3 ząbki;
pasta pomidorowa – 2 stoły. łyżki;
sól i przyprawy do smaku;
zielenie – mały pakiet;
olej roślinny – do smażenia.
Proporcje na 3 litry zupy

Wykonanie

1. Pokrój piersi z kurczaka na paski;
2. Gotuj ryż z piersiami kurczaka w osolonej wodzie;
3. Zetrzyj marchewki na dużej tarce (lub pokrój w kółka);
4. Pokrój cebulę w małą kostkę;
5. Usmaż marchewki i cebulę, dodaj koncentrat pomidorowy, zmiażdżony czosnek, posiekane zioła i trochę przesmaż;
6. Dodaj warzywa do zupy z solą i przyprawami;
7. Gdy zupa się zagotuje, wyłącz ją i pozostaw ją na 10 minut;
8. Podczas serwowania posyp zupę ziołami.

Pyszne!

5. Zupa pomidorowa z klopsikami i ciecierzycą.

Składniki:

mielona wołowina – 400 g;
ciecierzyca – 1 szklanka (wstępnie namoczona w wodzie);
ziemniaki – 3 szt;
marchewki – 1 szt .;
cebula – 1 szt .;
czosnek – 3 ząbki;
papryka – 1 szt. (mała);
pasta pomidorowa – 2 stołowe łyżki;
olej roślinny – do smażenia;
sól i przyprawy do smaku.
Obliczenia dla – 4 litrów.

Wykonanie

1. Gotuj ciecierzycę w osolonej wodzie do miękkości;
2. Z mielonego mięsa uformuj małe klopsiki, podsmaż.
3. Delikatnie dodaj je do wywaru z ciecierzycy;
4. Pokrój cebulę i marchewkę na małe kostki i usmaż;
5. Dodaj posiekaną paprykę i czosnek oraz przecier pomidorowy, gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 10 minut (mieszając, aby
nie palić);
6. Dodaj ziemniaki, sól, pieprz, gotuj na małym ogniu przez 20 minut, a następnie wyłącz i pozostaw zupę na 10 minut;
7. Podczas serwowania posyp ziołami.

Pycha!!

6. Zupa syberyjska z grzybami.

Składniki:

wołowina – 300 g;
Wędzona kiełbasa – 200 g;
szynka – 200 g;
cebula – 1 szt .;
grzyby – 200 g ;
ogórki kiszone – 2 szt;
oliwki – 150 g (bez pestek);
pomidory – 2 szt;
pasta pomidorowa – 2 stołowe łyżki;
sól i przyprawy do smaku;
olej roślinny – do smażenia;
cytryna – 1 szt.
Ilości na 3-3,5 litra zupy.

Wykonanie

1. Zagotować wołowinę w osolonej wodzie, gdy mięso będzię miękkie wyjąć, pokroić na małe kawałki i wrzucić z powrotem, dodac pieczarki i przyprawy;
2. Pokroić cebulę, smażyć na złoty kolor, dodać pokrojoną szynkę i wędzoną kiełbasę, usmażyć wszystko razem 5 minut, dodać pokrojone obrane pomidory i koncentrat pomidorowy, gotować pod pokrywką na małym ogniu przez 10 minut;
3. Przełóz doo garnka i dodaj pokrojone ogórki i oliwki i pozwól zupie gotować się przez 20 minut;
4. Podczas serwowania umieść plasterek cytryny na każdym talerzu;
5. Pyszna ze śmietaną i posiekanymi ziołami.

Mniam!

7. Rosół z kluseczkami serowymi i zielonym groszkiem.

Składniki:

pierś z kurczaka – 300 g;
marchewka – 1 szt .;
ziemniaki – 3 szt;
zielony groszek – mała garść;
cebula – 1 szt .;
ser twarogowy – 50 g;
jajko – 1 szt .;
mąka – 4 stołowe łyżki (może mniej więcej wszystko zależy od mąki);
sól i przyprawy do smaku;
olej roślinny – do smażenia.

Wykonanie

1. Zagotuj bulion z piersią kurczaka w osolonej wodzie, wyjmij mięso, pokrój i wrzuć z powrotem;
2. Potnij ziemniaki w kostkę, wrzuć do zupy;
3. Podsmaż drobno posiekaną cebulę i pokrojone marchewki (lub tarte);
4. Dodaj smażone do zupy, posól i przypraw i gotuj, aż do miękkości;
5. Zrób kluski serowe: Zmiel ser na małej tarce, dodaj jajko, wymieszaj i stopniowo dodawaj mąkę małymi porcjami, zagniataj, ulep małe kulki;
6. Dodaj serowe kuleczki, zielony groszek i gotuj przez kolejne 10 minut, przykryj i odstaw zupę na 5 minut.

Pychota!

8. Zupa z kurczaka z kluseczkami jajecznymi.

Składniki:

pierś z kurczaka – 300 g;
jajka – 3 szt;
marchewki – 1 szt .;
cebula – 1 szt .;
ziemniaki – 2 szt;
sól i przyprawy do smaku;
olej roślinny – do smażenia.

Krok po kroku

1. Zagotuj piersi kurczaka w osolonej wodzie, wyjmij mięso, pokrój pierś na małe kawałki, przenieś z powrotem do bulionu;
2. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki;
3. Zmiel marchewki na dużej tarce i pokrój cebulę na małe kostki, usmaż warzywa;
4. Dodaj je do zupy i gotuj przez 15 minut;
5. Ubij jajka z odrobiną soli i pieprzu;
6. Smaż z obu stron placki jajeczne (3 jaja – 3 placki);
7. Lekko ostudzić placki jajeczne i pokroić w paski, dodając je do zupy. Po zagotowaniu zupy wyjmij z talerza i odstaw na 10 minut;
8. Posyp posiekanymi ziołami i podawaj.

Pyszna!

9. Fińska zupa z łososiem i śmietaną.

Składniki:

łosoś – 300 g (głowy, grzbiety, ogony);
filet z łososia – 300 g;
ziemniaki – 3 szt;
marchewka – 1 szt .;
cebula – 2 sztuki;
śmietana o niskiej zawartości tłuszczu – 1 szklanka;
sól i przyprawy do smaku.

Proporcje na 3 litry

Wykonanie

1. Włóż ryby do garnka i zagotuj z całą cebulą, gdy się gotuje, stale usuwaj pianę;
2. Wyjmij rybę z bulionu;
3. Najlepiej przecedź bulion, zagotuj ponownie, dodaj ziemniaki, pokrojone w kostkę, posiekaną cebulę i marchewkę;
4. Gdy bulion się zagotuje, dodaj pokrojonego łososia, sól i przyprawy;
5. Gotuj przez 20 minut, stale usuwając pianę;
6. Na sam koniec gotowania wlej śmietanę, zagotuj, zdejmij z ognia i odstaw na 20 minut.

Niebo w gębie!

10. Zupa wołowa.

Shurpa jest orientalną, gęstą i bardzo wołową zupą. Mięso obiera się od kości i wrzuca w celu zwiększenia sytości. Zupa jest wyjątkowo smaczna.

Składniki:

wołowina z kością – 800 g;
cebula – 2 sztuki;
obrane pomidory – 3 szt;
marchewki – 2 sztuki (średniej wielkości);
papryka – 2 sztuki (najlepiej różne kolory);
ziemniaki – 6-7 sztuk;
czosnek – 5 ząbków;
ostra papryka – 1 szt .;
pasta pomidorowa – 1 stoł łyżka;
warzywa – natka pietruszki, kolendra (do smaku);
olej roślinny – do smażenia;
przyprawy i sól do smaku.
Ilości na ok 5 litrów.

Wykonanie

1. Mięso umyć i podsmażyć. Smażyć z dwóch stron na dużym ogniu, dodać marchewki, pokrojoną cebulę i razem dusić, doprowadzić warzywa do miękkości;
2. Dodaj wodę i gotuj na wolnym ogniu przez około 1 godzinę (pamiętając o usuwaniu piany);
3. W międzyczasie obierz ziemniaki i paprykę ostrą;
4. Nadszedł czas, należy włożyć pozostałe warzywa;
5. Pokrój ziemniaki, paprykę i pomidory na dość duże kawałki i wrzuć do bulionu, pamiętając o soli i dodaniu różnych przypraw,
zagotować, dodać pastę pomidorową, posiekany czosnek i ostrą paprykę w całości (bez krojenia);
6. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez 1 godzinę;
7. Po upływie czasu bardzo ostrożnie usuń ostrą paprykę i posyp ziołami i gotuj przez kolejne 5 minut;
8. Podawanie tym, którzy lubią ostrzejsze smaki: pokrój na małe kawałki bezpośrednio w talerz ostrą paprykę (ale oczywiście nie wszystkie) i posyp ziołami.

Mniamuśna!

Czy lubisz zupy? Która z tych 10 osób najbardziej Cię zainteresowała?

Źródło i Fotografie: otozh