w

Żałuję, że wcześniej tak nie gotowałam. Niesamowita delikatność kapusty

Kapusta to warzywo, które często wykorzystuje się do przygotowania surówek. Jednak ma ona znacznie więcej zastosowań w kuchni. Dzisiaj przedstawiamy przepis na gołąbki w panierce – danie, które łączy w sobie znane składniki w nieco innej formie. To propozycja dla tych, którzy szukają alternatywnych sposobów wykorzystania kapusty. Na pewno polubisz taką wersję gołąbków.

Przepis na gołąbki w panierce

Składniki:

  • Biała kapusta 1 szt.
  • szynka 250 g
  • Ser holenderski 250 g
  • Sól do smaku
  • Zmielony czarny pieprz do smaku
  • Koperek lu pietruszka do smaku
  • Kurze jajo 3 szt.
  • Bułka tarta
  • Czosnek do smaku
  • Papryka do smaku
  • Mąka pszenna

Przygotowanie:

  • Ugotuj kapustę, następnie delikatnie rozłóż liście i usun z nich środkową, grubą żyłę.
  • Ser zetrzyj na tarce, a następnie wymieszaj z posiekanym koperkiem i czosnkiem, zagniatając wszystko w jednolite nadzienie.
  • Jajka roztrzep z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku i papryki.
  • Na liściu kapusty połóż plasterek szynki, na niej rozprowadź część farszu. Następnie zawiń liść w rulon lub złóż w kopertę, podobnie jak gołąbki.
  • Oprósz tak przygotowane gołąbki mąką, zanurz w roztrzepanym jajku, a na końcu obtocz w bułce tartej. Smaż na patelni do uzyskania złotego koloru.

Wskazówka: do nadzienia możesz wymyślić coś własnego, na przykład grzyby, farsz warzywny lub biały ser. Oczywiście można też zrobić tradycyjny farsz z ryżu i mięsa. To danie można podawać ze śmietaną lub sosem czosnkowym.

Źródło i Miniatura wpisu: popoisty.com