Rolada z wafli z kremem kokosowym i karmelem. Pychota bez pieczenia

Ta rolada to tak niezwykłe połączenie smaków, że mnie osobiście obezwładnia. Uwielbiam i robię często jak tylko zachce mi się coś pysznego i słodkiego.

Nie wymaga dużo pracy, ani pieczenia więc pyszny deser można zrobić naprawdę szybko. Kluczem do sukcesu jest umiejętność zrobienia karmelu.

To nie jest trudne, trzeba jednak uważać, bo zbyt mocno skarmelizowany cukier jest niesmaczny.

Potrzebujesz:

Krem karmelowy: 250 gr cukru; 300 ml wody; 300 gr herbatników.

Krem kokosowy: 250 gr cukru; 100 ml wody; 250 gr masła; 280 gr mleka w proszku; 200 gr wiórek kokosowych.

Sposób przygotowania

Krem karmelowy:

Skarmelizuj cukier. Umieść cukier w rondlu i postaw go na ogniu, na małym ogniu, czekając, aż się rozpuści (cukier). Po skarmelizowaniu (roztopiony, w miedzianym kolorze) dodajemy wodę i gotujemy, aż cały cukier się rozpuści i otrzymamy syrop. Dodaj drobno zmielone lub pokruszone herbatniki i dobrze wymieszaj.

Krem kokosowy:

Wymieszaj wodę z cukrem i umieść na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaj masło i zostaw na ogniu, aż się rozpuści. Do otrzymanego syropu dodaj wiórki zmieszane z mlekiem w proszku. Obydwa kremy należy nakładać, gdy są jeszcze ciepłe, w przeciwnym razie płat waflowy nie zmięknie i grozi mu pękanie podczas zwijania.

Zawijamy

Gdy mamy już wszystko gotowe, bierzemy płat wafla i nakładamy obficie warstwę kremu karmelowego. Na wierzch nakładamy warstwę kremu kokosowego, a następnie zwijamy jak najmocniej. Owijamy folią spożywczą i pozostawiamy do ostygnięcia na co najmniej kilka godzin. Powtarzamy procedurę z pozostałymi arkuszami. Po odczekaniu kroimy roladę i podajemy.

Ten smak to obłęd

Mole w zbożach lub mące nigdy się nie zaplęgną, jeśli…

Żałuję, że wcześniej tak nie gotowałam. Niesamowita delikatność kapusty