w

Nibychlebek w 10 minut – bez piekarnika: to najsmaczniejszy jaki jadłem!

Potrzebujesz tylko 10 minut, a te pyszne chlebki znalazły się na Twoim stole.

Smakują naprawdę wybornie!

Potrzebujesz:

• 480 g mąki pszennej (4 szklanki)

• 220 g jogurtu (1 szklanka)

• 200 ml wody (1 szklanka)

• 10 g proszku do pieczenia

• 1 łyżeczka soli

• masło

• drobno posiekana pietruszka

Przygotowanie:

Do miski wlej jogurt i wymieszaj go z wodą i solą za pomocą trzepaczki.

Mieszaj, aż jogurt i sól się rozpuszczą.

Następnie dodajemy całą mąkę i proszek do pieczenia.

Wyrabiamy zwarte ciasto.

Aby ciasto się nie sklejało, nacieramy je łyżeczką oleju roślinnego.

Następnie ciasto przekładamy na posypany mąką blat, dzielimy na dwie części.

Każdą podzielimy na 5 części.

Przykrywamy folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło.

Formujemy placki na talerzu o średnicy 10 – 12 cm.

Ponownie przykryj naleśniki, aby ciasto nie wyschło.

Smażymy je wszystkie na suchej, rozgrzanej patelni.

Gotowe naleśniki polać roztopionym masłem.

Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.

PYCHOTA!

Instrukcja na filmie:

Źródło: Gözde Yemek Tarifleri/youtube, Miniatura wpisu: Gözde Yemek Tarifleri/youtube