Nasze babcie wykorzystywały ją do różnych celów. Zawiera wiele cennych witamin i minerałów, które przedostają się do wody w procesie gotowania. Dzięki temu można ją ponownie wykorzystać do naprawdę wielu różnych zastosowań.
Po przeczytaniu tego artykułu, też przestaniesz wylewać wodę z gotowania ziemniaków. Jest na to zbyt cenna.
Dlaczego woda z gotowania ziemniaków jest tak cenna i jak ją wykorzystać?
Na twarz
Odwar z gotowanych ziemniaków jest bogaty w skrobię, potas, witaminę B12, elektrolity.
Po ugotowaniu ziemniaków odlej bulion ziemniaczany i umieść w szklanym pojemniku. Następnie przechowuj w lodówce przez dwie godziny. Może być stosowany jako przeciwstarzeniowy tonik do skóry. Po umyciu twarzy jak zwykle przetrzyj nasączonym wacikiem twarz przed snem. Efekt będzie zauważalny w ciągu dwóch dni od rozpoczęcia kuracji.
Do włosów
Jeśli masz suche, pozbawione życia lub rozdwojone włosy, możesz je umyć taką wodą. Można jej użyć jako płukanki, lub jako baza do przygotowania maski do włosów z dodatkiem ziół.
Zmocz włosy wywarem z zniemniaków i pozostaw na 30 minut. Następnie umyj włosy jak zwykle, a po spłukaniu użyj trochę więcej wody ziemniaczanej.
Dla roślin
Woda z gotowanych ziemniaków jest dobra jako nawóz dla roślin. Można nią podlewać rośliny codziennie. Ale jest jeden problem, w tym przypadku nie może to być woda solona.
Do czyszczenia
Woda po ugotowanych ziemniakach dobrze myje srebro i sztućce. Wystarczy umieścić je w bulionie na kilka godzin, a następnie umyć.
Dla zwierząt
Gotowana woda ziemniaczana jest również dobra dla zwierząt domowych. Możesz jej używać do gotowania jedzenia dla zwierząt.
Do gotowania innych potraw
Jeśli gotujesz gulasz, uzupełnij go bulionem ziemniaczanym, ponieważ skrobia wiąże sos i czyni go smaczniejszym. Do przygotowania zup także używaj wody ziemniaczanej. A domowy chleb lepiej smakuje z wody, w której uprzednio ugotowano ziemniaki.