Stosuj ją zamiast cukru – jest 300 razy słodsza i nie zawiera kalorii

Wydaje się niesamowite, że jest roślina setki razy słodsza od przetworzonego cukru nie zawiera kalorii, nie powoduje przyrostu masy ciała ani próchnicy i może być stosowana jako lek dla diabetyków.

Roślina ta nazywa się stevia rebaudiana. Jej liście zawierają stewiozyd, biały krystaliczny związek, który jest 100-300 razy słodszy niż cukier rafinowany. Swoją naturalną słodycz zawdzięczają także innym związkom z kategorii glukozydów: stewiolbiozydowi, rebaudiozydowi A-E i dulkozydowi.

Popularność stewii wzrosła w ostatnich latach, ale jest to roślina znana i stosowana już w starożytności zarówno jako naturalny słodzik, jak i jako lekarstwo na różne dolegliwości.

Skład i właściwości stewii

Największe korzyści ze spożywania mogą odnieść diabetycy, osoby z nadwagą i dzieci.

Oprócz naturalnego słodzenia, stewia przynosi wiele korzyści zdrowotnych, takich jak obniżenie ciśnienia krwi, obniżenie poziomu cukru we krwi, zwalczanie infekcji.

W przeciwieństwie do innych słodzików, stewia zawiera dużo składników odżywczych. Liście są bogate w żelazo, błonnik, sterole i przeciwutleniacze (triterpeny, flawonoidy – kempferol, kwercetynę, kwas chlorogenowy, kwas kawowy, izokwercetynę, izostewiol – i garbniki).

Kwas chlorogenowy zawarty w roślinie ogranicza konwersję glikogenu do glukozy i zmniejsza wchłanianie glukozy w jelitach.

Korzyści zdrowotne stewii

Badanie przeprowadzone przez indyjskich naukowców na szczurach z cukrzycą wykazało, że proszek uzyskany z liści stewii obniża poziom glukozy we krwi i łagodzi uszkodzenia wątroby, poprawia tolerancję glukozy i wrażliwość na insulinę.

Stewia obniża również poziom trójglicerydów i może zapobiegać chorobom układu krążenia u pacjentów z cukrzycą. Niektóre z zawartych w nim glikozydów pomagają rozszerzać naczynia krwionośne i usuwać sód z organizmu. W wyższych niż normalne dawkach (jako słodzik) stewia może obniżać ciśnienie krwi (źródło).

Stewia hamuje rozwój bakterii związanych z próchnicą oraz infekcjami dziąseł i zębów. Hamuje również rozwój płytki bakteryjnej.

Nie zgłoszono żadnych poważnych przeciwwskazań ani skutków ubocznych przy stosowania tego naturalnego słodzika. Stewia jest dostępna w sklepach ze zdrową żywnością w postaci proszku, granulek, tabletek lub płynu. Można ja też uprawiać we własnym ogródku.

UWAGA! Treści w serwisie z założenia mają charakter informacyjno-edukacyjny. Jeśli cierpisz na choroby przewlekłe lub stosujesz leki, zalecamy skonsultowanie się z lekarzem przed rozpoczęciem naturalnego leczenia, aby uniknąć interakcji. Odkładając lub przerywając klasyczne zabiegi medyczne, możesz zagrozić swojemu zdrowiu.
Źródło: greenmedinfo.com, ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19961353, Miniatura wpisu: freepik.com

Dobra rada babci: Nigdy nie wylewaj tej wody. Jest zbyt cenna

Pyszny domowy żółty ser w zaledwie 3 godziny i tylko 3 składniki