Jeśli odmawiasz sobie cukru, czy trzymasz dietę to ciasto nie jest dla Ciebie, ale jeśli od czasu do czasu możesz pozwolić sobie na małe co nie co, to wybierz właśnie to!
Jest delikatne i tak pyszne, że każdy poprosi Cię o przepis.
Do ciasta potrzebujesz:
• 300 gramów mąki;
• 250 gramów cukru;
• 2 żółtka;
• cukier waniliowy, skórka z cytryny;
• masło 250 g;
Krem:
• 4 jajka (używamy tylko białek);
• 250 gramów cukru;
• 300 gram truskawek, malin lub jagód.
Przygotowanie:
• Najpierw wymieszaj masło (powinno być w temperaturze pokojowej) ze skórką cytryny i cukrem waniliowym. Następnie dodaj żółtka i przesianą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj, ciasto powinno być twarde.
• Przenieś ciasto na pergamin i rozprowadź ręcznie na powierzchni pokładu. Powinien pojawić się prostokąt o wymiarach 20 * 25 cm. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Piecz przez 20 minut, aby ciasto było lepkie.
• Przygotuj krem. Ubijaj białka przez 5 minut, stopniowo dodawaj do nich cukier i ubijaj przez kolejne 5 minut.
• Rozłóż ubite białka w równej warstwie na przygotowanym cieście. Rozłóż owoce na pianie z białek.
• Odległość między jagodami powinna wynosić około 3 cm. Wstaw do piekarnika, piecz ciasto przez kolejne 20 minut.
Wymienione owoce możesz zastąpić wiśniami, morelami, śliwkami lub jabłkami.