Wydaje się niesamowite, że jest roślina setki razy słodsza od przetworzonego cukru nie zawiera kalorii, nie powoduje przyrostu masy ciała ani próchnicy i może być stosowana jako lek dla diabetyków.
Roślina ta nazywa się stevia rebaudiana. Jej liście zawierają stewiozyd, biały krystaliczny związek, który jest 100-300 razy słodszy niż cukier rafinowany. Swoją naturalną słodycz zawdzięczają także innym związkom z kategorii glukozydów: stewiolbiozydowi, rebaudiozydowi A-E i dulkozydowi.
Popularność stewii wzrosła w ostatnich latach, ale jest to roślina znana i stosowana już w starożytności zarówno jako naturalny słodzik, jak i jako lekarstwo na różne dolegliwości.
Skład i właściwości stewii
Największe korzyści ze spożywania mogą odnieść diabetycy, osoby z nadwagą i dzieci.
Oprócz naturalnego słodzenia, stewia przynosi wiele korzyści zdrowotnych, takich jak obniżenie ciśnienia krwi, obniżenie poziomu cukru we krwi, zwalczanie infekcji.
W przeciwieństwie do innych słodzików, stewia zawiera dużo składników odżywczych. Liście są bogate w żelazo, błonnik, sterole i przeciwutleniacze (triterpeny, flawonoidy – kempferol, kwercetynę, kwas chlorogenowy, kwas kawowy, izokwercetynę, izostewiol – i garbniki).
Kwas chlorogenowy zawarty w roślinie ogranicza konwersję glikogenu do glukozy i zmniejsza wchłanianie glukozy w jelitach.
Korzyści zdrowotne stewii
Badanie przeprowadzone przez indyjskich naukowców na szczurach z cukrzycą wykazało, że proszek uzyskany z liści stewii obniża poziom glukozy we krwi i łagodzi uszkodzenia wątroby, poprawia tolerancję glukozy i wrażliwość na insulinę.
Stewia obniża również poziom trójglicerydów i może zapobiegać chorobom układu krążenia u pacjentów z cukrzycą. Niektóre z zawartych w nim glikozydów pomagają rozszerzać naczynia krwionośne i usuwać sód z organizmu. W wyższych niż normalne dawkach (jako słodzik) stewia może obniżać ciśnienie krwi (źródło).
Stewia hamuje rozwój bakterii związanych z próchnicą oraz infekcjami dziąseł i zębów. Hamuje również rozwój płytki bakteryjnej.
Nie zgłoszono żadnych poważnych przeciwwskazań ani skutków ubocznych przy stosowania tego naturalnego słodzika. Stewia jest dostępna w sklepach ze zdrową żywnością w postaci proszku, granulek, tabletek lub płynu. Można ja też uprawiać we własnym ogródku.