Szarlotka w formie rolady z delikatnymi jabłkami, orzechami i cynamonem pachnie tak, że ślinka leci, a smakuje obłędnie.
Jej siła tkwi w prostocie i łatwości wykonania, a czasie świąt czasu i pracy zawsze ogrom.
Wystarczy wymieszać składniki, wlać na formę, upiec i zwinąć. To wszystko!
Przepis na roladę szarlotkę!
Składniki:
Do nadzienia:
- 4-5 czerwonych jabłek;
- 70 g łuskanych orzechów włoskich;
- 2 łyżki cukru pudru;
- 1 łyżeczka cynamonu;
Na ciasto:
- 4 jajka;
- szczypta soli;
- szklanka cukru pudru;
- 1 opakowanie 8 g cukru waniliowego;
- czubata szklanka g mąki;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 50 ml oleju roślinnego;
Do dekoracji:
- cukier puder
Wykonanie:
1. Przygotuj nadzienie: obrane jabłka zetrzyj bezpośrednio na blaszkę (30 cm na 40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż je w równą warstwę.
2. Warstwę jabłek posypać zmielonymi orzechami, cukrem i cynamonem.
3. Przygotuj ciasto: do miski wbij jajka, dodaj szczyptę soli, cukier puder i waniliowy i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach, aż powstanie biaława i pieniąca się masa. Następnie przesiej mąkę i proszek do pieczenia bezpośrednio do miski i wymieszaj mikserem.
4. Następnie cienkim strumieniem wlej olej roślinny, ciągle mieszając.
5. Wylej masę na jabłka w formie i równomiernie rozprowadź.
6. Piecz przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
7. Wyjmij blachę z piekarnika i przełóż biszkopt na czysty ręcznik kuchenny, usuwając papier do pieczenia.
8. Zwiń gorące ciasto w rulon, a następnie pozwól mu całkowicie ostygnąć.
9. Przetnij na pół.
Posyp cukrem pudrem i gotowe!
Życzymy smacznych chwil w gronie najbliższych!