w

Pyszna przystawka na świąteczny stół – szybka, prosta i tania!

Doskonała przekąska i bardzo smaczne zimne śniadanie lub przystawka.

To rodzaj omletu z nadzieniem serowym, który jest szybki w przygotowaniu, wymaga niewielu składników, a jego przygotowanie zajmuje tylko 30 minut.

Wytrawna rolada na przystawkę – przepis

Składniki:

  • 6 jaj;
  • 100 g sfermentowanej śmietany (lub jogurtu naturalnego);
  • 1-2 marchewki;
  • sól, czarny pieprz do smaku;

Do nadzienia:

  • 200 g sera (twarogowy, bryndza, może też być mozzarella)
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy;
  • sól 1/3 łyżeczki, czarny pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Przygotuj omlet: jajka ubij mikserem na gładką masę, stopniowo dodając śmietanę, sól i mielony czarny pieprz do smaku.

2. Zetrzyj oczyszczoną i umytą marchewkę na tarce o grubych oczkach. Dodaj do masy jajecznej i wymieszaj szpatułką.
3. Otrzymaną masę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż go równomiernie.

4. Piecz omlet przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Następnie pozwól mu ostygnąć.
5. W międzyczasie przygotuj nadzienie: ser zetrzyj na drobnej tarce.

Dodaj do niego drobno posiekany koperek, musztardę, śmietanę, sól i mielony czarny pieprz do smaku. Bardzo dobrze wymieszaj.

6. Schłodzony omlet odwróć. Rozłóż mieszankę serową na powierzchni i zwiń omlet ciasno w rulon.

7. Połóż roladę łączeniem w dół na papierze do pieczenia i przykryj. Wstaw do lodówki na 30-40 minut.


8. Pokrój roladę i podawaj jako zimną przystawkę!

Znika z talerza błyskawicznie!

Źródło: Retsepty Simple Food/facebook