Doskonała przekąska i bardzo smaczne zimne śniadanie lub przystawka.
To rodzaj omletu z nadzieniem serowym, który jest szybki w przygotowaniu, wymaga niewielu składników, a jego przygotowanie zajmuje tylko 30 minut.
Wytrawna rolada na przystawkę – przepis
Składniki:
- 6 jaj;
- 100 g sfermentowanej śmietany (lub jogurtu naturalnego);
- 1-2 marchewki;
- sól, czarny pieprz do smaku;
Do nadzienia:
- 200 g sera (twarogowy, bryndza, może też być mozzarella)
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka musztardy;
- sól 1/3 łyżeczki, czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Przygotuj omlet: jajka ubij mikserem na gładką masę, stopniowo dodając śmietanę, sól i mielony czarny pieprz do smaku.
2. Zetrzyj oczyszczoną i umytą marchewkę na tarce o grubych oczkach. Dodaj do masy jajecznej i wymieszaj szpatułką.
3. Otrzymaną masę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż go równomiernie.
4. Piecz omlet przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Następnie pozwól mu ostygnąć.
5. W międzyczasie przygotuj nadzienie: ser zetrzyj na drobnej tarce.
Dodaj do niego drobno posiekany koperek, musztardę, śmietanę, sól i mielony czarny pieprz do smaku. Bardzo dobrze wymieszaj.
6. Schłodzony omlet odwróć. Rozłóż mieszankę serową na powierzchni i zwiń omlet ciasno w rulon.
7. Połóż roladę łączeniem w dół na papierze do pieczenia i przykryj. Wstaw do lodówki na 30-40 minut.
8. Pokrój roladę i podawaj jako zimną przystawkę!
Znika z talerza błyskawicznie!