Ani dorośli, ani dzieci nie odmówią świeżych domowych wypieków z jabłkami. Szarlotka nie jest bardzo skomplikowanym ciastem jednak wymaga pewnego nakładu czasu i pracy, szczególnie dla niewprawionych w wypiekach osób.
Używając najprostszych składników, możesz przygotować o wiele łatwiejszy i ciekawszy przysmak, który doceni cała rodzina.
Potrzebne składniki:
Ciasto:
- mąka – 200 g;
- masło – 100 g;
- śmietana 18% – 80 g;
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
- sól – szczypta;
Nadzienie:
- cukier – 1-2 łyżki;
- jabłka – 3-4 szt;
- śmietana 18% – 250 g;
- skrobia kukurydziana – 40 g;
- cukier – 60 g;
- cukier waniliowy – 10 g;
- jajko – 1 szt.
Wykonanie
Połącz mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier, wymieszaj składniki. Zetrzyj zamrożone masło na grubej tarce. Składniki wymieszaj rękoma. Dodaj 80 g kwaśnej śmietany i zagnieść szybko ciasto, które powinno mieć niejednolitą strukturę.
Ciasto rozpłaszcz rękami na okrąg, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 15 minut.
Aby przygotować nadzienie śmietanowe, połącz skrobię kukurydzianą z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym. Wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Dodaj pozostałą śmietanę i wymieszaj.
Pokrój jabłka na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie 3 mm plasterki. Jabłka mogą być ze skórką lub bez. Bez skórki nadzienie będzie bardziej delikatne.
Wyjmij ciasto z zamrażarki, posyp mąką i rozwałkuj. Włóż ciasto do formy tortowej, uformuj boki i przytnij krawędzie. Na cieście ułóż pokrojone jabłka.
Jabłka zalej masą śmietanową. Poruszaj formą żeby masa dobrze się rozprowadziła. Wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i przez około 50 minut.
Aby ciasto dobrze zastygło i zachowało kształt po ostygnięciu wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Wyjmij je z formy i podawaj.
Wykonanie krok po kroku zobaczysz na filmie: