Koper to bardzo przydatny produkt, który nie tylko dodaje smaku i aromatu potrawa, ale ma też bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Pomaga przy bezsenności, wzdęciach, nadciśnieniu, zapaleniu żołądka, bólach głowy, zapaleniu pęcherza moczowego i różnych dolegliwościach nerek. Ponadto roślina ta zmniejsza apetyt i poprawia metabolizm.
Jak przechowywać koperek
Mrożenie koperku pozwala zachować jego jakość, walory i wartości przez całą zimę. Ale część zbiorów warto przechować bez mrożenia.
Jest prosty sposób aby przechowywać koperek przez kilka miesięcy bez konieczności zamrażania go. Jak to zrobić?
Koperek umyj i dobrze wysusz, nie powinien być mokry.
Umyj i wysusz słoiki, w których będziesz przechowywać koper.
Usuń grube łodygi, a liście włóż do słoika.
Przykryj pokrywką i wstaw do lodówki.
W ten sposób można przechowywać go przez 2-3 miesiące, gdy będzie potrzebny, wyjąć odpowiednią ilość i ponownie przechowywać w lodówce.
To takie proste!