w

Ta koperkowa pasta to złoto! Najlepszy sposób na zachowanie koperku na zimę jaki znam

Koperek można mrozić lub suszyć. Mrożony lepiej zachowuje smak i aromat, a także swoje walory odżywcze.

Ale najlepszym sposobem na zachowanie koperku jest ta uniwersalna pasta, którą można wykorzystać na wiele różnych sposobów.

Dodaję ją do makaronów, mięs, sałatek czy zup. Cudownie wzbogaca smak potraw koperkiem, ale też innymi składnikami.

Jak mrozić koperek i inne zioła

Pasta koperkowa na zimę i nie tylko

Składniki:

  • Koper – 400 g (razem z łodygami)
  • Orzechy włoskie – 80 g
  • Czosnek – 4-5 ząbków (mam duże ząbki)
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • Sok z 1 cytryny
  • Cukier – 1 łyżeczka
  • Sól – 1,5 łyżeczki
  • Olej słonecznikowy – 150-180 ml.
  • Słoiczki 0,4 l – 2 szt

Przygotowanie:

1. Pokrój koperek razem z łodygami i przełóż do miski blendera.

2. Dodaj czosnek, skórkę i sok z jednej cytryny.

3. Orzechy włoskie zalej wrzącą wodą, odstaw na 5 minut, następnie podsmaż je na suchej patelni na lekko złoty kolor.

4. Lekko ostudź uprażone orzechy i przełóż je do blendera.

5. Dodaj cukier, sól, olej i zmiel na jednorodną masę.

6. Przełóż gotową pastę do suchych, czystych słoików, zakręć pokrywki i przechowuj w lodówce lub piwnicy.

W tej formie pastę można przechowywać do dwóch miesięcy. W celu dłuższego przechowywania przełóż pastę do woreczków i zamroź lub zapasteryzuj słoiczki.

Słoik taki jest idealny na szybki obiad do makaronu lub ziemniaków! Wystarczy wymieszać go z ciepłym makaronem bez gotowania. O niebo lepszy niż pesto!