Do połowy sierpnia należy uważnie monitorować pomidory – rośliny i owoce. Jeśli nie dostrzeżesz niepokojących objawów na czas, możesz stracić znaczną część zbiorów.
Konieczne jest trzykrotne spryskiwanie krzaków pomidora roztworem wody i kwasu borowego w ciągu sezonu żeby zapobiec tej podstępnej chorobie.
Oprysk kwasem borowym poprawi odporność i pomoże pomidorom lepiej owocować. Konieczne jest również uszczypnięcie wszystkich wierzchołków rośliny, po tej procedurze cała siła zostanie skierowana na wzrost i dojrzewanie owoców.
Ponadto dla lepszego wzrostu i dojrzewania pomidorów konieczne jest oczyszczenie krzewów z dzików, odcięcie dolnych liści i regularne zbieranie dojrzewających owoców. Podlewanie należy ograniczyć do jednego w tygodniu. Gdy liście zaczynają się zwijać – oznacza to brak wilgoci wówczas podlewanie jest konieczne.
Trzeba pamiętać, że zimne noce sprzyjają czernieniu pomidorów i rozwojowi choroby grzybowej.
Po pojawieniu się pierwszych objawów najlepiej spryskać rośliny Fitosporinem zgodnie z instrukcją. Konieczne jest opryskiwanie przy pochmurnej pogodzie – po deszczu i powtórzyć po 7-10 dniach.