To danie podbija ostatnio internet. Placuszki ryżowe stanowią ciekawą alternatywę na tradycyjne śniadania czy kolację. To świetna przekąska i nadaje się też na drugie śniadanie.
Szczególnie jeśli został ugotowany ryż można szybko i pomysłowo go wykorzystać. Są bardzo smaczne, a dzieci je uwielbiają.
Poniżej przepis jak zrobić je krok po kroku wraz z gotowaniem ryżu.
Aby zrobić kulki ryżowe, potrzebujesz:
• ryż – 200 gr
• jajko – 3 szt
• sól 0,5 łyżeczki
• cukier – 1 łyżeczka
• woda – 200 ml;
• mleko – 200 ml;
• bułka tarta;
• olej roślinny do smażenia.
Przygotowanie:
1. Umyty ryż włóż do rondla, dodaj sól, cukier oraz mieszankę mleka i wody. Ugotuj ryż do miękkości na średnim ogniu. Wystudź. Dodaj 3 jajka do całkowicie schłodzonego ryżu i za pomocą blendera wymieszaj na gładką masę.
2. Lekko zwilż ręce wodą i uformuj placuszki z powstałej masy.
3. Z tej ilości wyjdzie około 15 placków. Otocz w bułce tartej lub mące.
4. Smaż na rozgrzanej patelni w dużej ilości oleju na złoty kolor.
5. Gotowe placuszki połóż na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Placuszki ryżowe są bardzo delikatne i smaczne, podawaj je na ciepło z kwaśną śmietaną, skondensowanym mlekiem, dżemem lub miodem według własnego gustu.
Są naprawdę świetnie smakują na różne sposoby podania i łączenia smaków.