w

Ubij ryż z jajkiem: niezwykły przepis od babć pokochają wszyscy

To danie podbija ostatnio internet. Placuszki ryżowe stanowią ciekawą alternatywę na tradycyjne śniadania czy kolację. To świetna przekąska i nadaje się też na drugie śniadanie.

Szczególnie jeśli został ugotowany ryż można szybko i pomysłowo go wykorzystać. Są bardzo smaczne, a dzieci je uwielbiają.

Poniżej przepis jak zrobić je krok po kroku wraz z gotowaniem ryżu.

Aby zrobić kulki ryżowe, potrzebujesz:

• ryż – 200 gr
• jajko – 3 szt
• sól 0,5 łyżeczki
• cukier – 1 łyżeczka
• woda – 200 ml;
• mleko – 200 ml;
• bułka tarta;
• olej roślinny do smażenia.

Przygotowanie:

1. Umyty ryż włóż do rondla, dodaj sól, cukier oraz mieszankę mleka i wody. Ugotuj ryż do miękkości na średnim ogniu. Wystudź. Dodaj 3 jajka do całkowicie schłodzonego ryżu i za pomocą blendera wymieszaj na gładką masę.

2. Lekko zwilż ręce wodą i uformuj placuszki z powstałej masy.

3. Z tej ilości wyjdzie około 15 placków. Otocz w bułce tartej lub mące.

4. Smaż na rozgrzanej patelni w dużej ilości oleju na złoty kolor.

5. Gotowe placuszki połóż na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Placuszki ryżowe są bardzo delikatne i smaczne, podawaj je na ciepło z kwaśną śmietaną, skondensowanym mlekiem, dżemem lub miodem według własnego gustu.

Są naprawdę świetnie smakują na różne sposoby podania i łączenia smaków.

Źródło: SUPER KELINCHAK/youtube, Miniatura wpisu: SUPER KELINCHAK/youtube