Nakarmienie całej rodziny smakowitym, sycącym i ultra zdrowym śniadankiem nie było jeszcze nigdy tak proste. Wystarczy wieczorem przygotować pożywną pastę na bazie jajek na twardo i orzechów włoskich. To smarowidło przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Past z jajek i orzechów
Składniki:
- duża cebula – 1 szt. (250 g);
- jajka – 4 szt.;
- orzechy włoskie – 50 g;
- masło – 1 łyżka;
- olej roślinny – 1 łyżka;
- sól – 0,5 łyżeczki (lub do smaku);
- mielony czarny pieprz – do smaku;
- czosnek – 1 ząbek (opcjonalnie).
Przygotowanie:
1. Usmaż cebulę w mieszance oleju roślinnego i masła, na złocisty kolor. Dodanie szczypty cukru może nadać cebuli wyjątkową słodycz karmelowy posmak.
2. Ugotuj jajka na twardo.
3. W dużej misce połącz cebulkę, jajka na twardo i orzechy włoskie.
4. Zmiksuj składniki za pomocą blendera zanurzeniowego, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Dopraw solą i pieprzem według własnych preferencji. Jeśli masz ochotę, dodaj posiekany ząbek czosnku dla odrobiny ostrości.
Pycha! Polecam!