pasta z jajek i orzechów
w

Rewelacyjna zdrowa pasta na śniadanie, nikt nie zgadnie z czego ją robię

Nakarmienie całej rodziny smakowitym, sycącym i ultra zdrowym śniadankiem nie było jeszcze nigdy tak proste. Wystarczy wieczorem przygotować pożywną pastę na bazie jajek na twardo i orzechów włoskich. To smarowidło przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Past z jajek i orzechów

Składniki:

  • duża cebula – 1 szt. (250 g);
  • jajka – 4 szt.;
  • orzechy włoskie – 50 g;
  • masło – 1 łyżka;
  • olej roślinny – 1 łyżka;
  • sól – 0,5 łyżeczki (lub do smaku);
  • mielony czarny pieprz – do smaku;
  • czosnek – 1 ząbek (opcjonalnie).

Przygotowanie:

1. Usmaż cebulę w mieszance oleju roślinnego i masła, na złocisty kolor. Dodanie szczypty cukru może nadać cebuli wyjątkową słodycz karmelowy posmak.
2. Ugotuj jajka na twardo.

pasta z jajek na twardo i orzechów

3. W dużej misce połącz cebulkę, jajka na twardo i orzechy włoskie.
4. Zmiksuj składniki za pomocą blendera zanurzeniowego, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

pasta z jajek i orzechów wloskich

5. Dopraw solą i pieprzem według własnych preferencji. Jeśli masz ochotę, dodaj posiekany ząbek czosnku dla odrobiny ostrości.

Pycha! Polecam!