Jeśli znasz smak prawdziwego, domowego masła, które w dzieciństwie robiła Twoja babcia, nie możesz nie wypróbować tego przepisu.
Pamiętasz jak mozolny był to proces? Używano do tego drewnianej maselnicy, w której śmietanę ubijało się bardzo długo.
Ale dziś żyjemy w XXI wieku więc nie musimy się męczyć, a pyszne masełko zrobimy w 10 minut, to szybciej niż pójść po nie do sklepu!
Oczywiście ideałem byłoby zrobienie go z tłustej wiejskiej śmietany od rolnika, ale jeśli nie macie wystarczy ta ze sklepu 32 lub 36 %.
Potrzebujesz:
2 x śmietanka 36% ( 2×500 g )
odrobina soli
Jak zrobić:
Śmietanki schłodzić, wlać do naczynia i miksować na szybkich obrotach 10 minut lub nieco dłużej, aż śmietana się zbryli.
Bryłki powinny być żółtego koloru, być dość twarde i odchodzić od brzegów.
Gdy już osiągnie pożądaną konsystencję i oddzieli od maślanki, należy je zebrać. Przełożyć na gazę i odcisnąć.
Następnie zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i uformować „osełkę”.
To jest pyszne!