Wszyscy słyszeli o zaletach orzechów, ale kto słyszał o korzyściach ich łupin czy zielonych skórek?
A te pozornie niepotrzebne części orzecha od czasów starożytnych używane były przez ludzkość do przygotowywania leczniczych nalewek i syropów.
Wyrzucasz skorupki do śmieci – odbierasz sobie potencjalne korzyści!
Dziś powiemy Wam jak przygotowywać nalewkę z łupin orzechów, które chronią przed problemami z sercem i naczyniami krwionośnymi, pomagają również zwalczać przeziębienia zapewniają zdrowy sen.
Łupina orzecha włoskiego
Dla osób cierpiących na nadciśnienie, nalewka z twardej skorupy orzecha będzie prawdziwym zbawieniem, ponieważ normalizuje ciśnienie krwi i czyści naczynia krwionośne. A przygotowanie nalewki w domu jest naprawdę łatwe.
Składniki:
• 15 orzechów (potrzebujesz same łupiny)
• 0,5 litra wódki
Przygotowanie:
1. Skorupa musi zostać dokładnie oczyszczona z rdzeni, umyta i wysuszona.
2. Umieść oczyszczone „muszle” w szklanym pojemniku (zwykły słoik) i wypełnij wódką.
3. Zamknij pojemnik nalewką pokrywką i umieść w suchym, ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na 14 dni.
4. Nalewka jest gotowa. Możesz zażyć 1-2 łyżki rankiem, co najmniej pół godziny przed jedzeniem.
Mieszanina oczyszcza naczynia i pomaga również w leczeniu dróg oddechowych. Może być stosowana jako środek profilaktyczny przeciwko nadciśnieniu.
Od dawna przygotowywano także nalewkę z łupin orzechów włoskich, które łagodzą, odprężają i pomagaja łatwiej zasnąć i mocniej sypiać osobom cierpiącym na bezsenność.
Aby ją zrobić, łupiny muszą być gotowane w mleku przez 30-40 minut. Tylko pół szklanki takiej „mikstury” należy wypić przed pójściem spać by zapewnić sobie mocny i spokojny sen.
Odwar z łupin orzecha na wodzie jest stosowany w przypadku problemów skórnych.
Umieść łupiny w wodzie i zagotuj. Mocno ciepły wywar należy wetrzeć w problematyczne obszary skóry.
Zielona skórka orzecha ma jeszcze więcej dobrych korzyści.
Pomaga m.in. na rozstrój żołądka i przeziębienia. Należy zrobić z niej likier leczniczy.
Składniki:
• 0,5 litra zielonych skórek (tyle skórek zielonych orzecha ile ciasno zmieści się w półlitrowym naczyniu)
• 0,3 litra świeżego miodu
Przygotowanie:
1. Włóż do litrowego słoika zielonej skórki obrane z orzechów.
2. Napełnij miodem i szczelnie zamknij słoik pokrywką.
3. Odstaw w ciemnym miejscu. Im dłużej stoi tym lepiej, ale już po trzech tygodniach nabierze mocy i będzie gotowa do użycia.
To świetne lekarstwo na jesień, zimę i wiosnę. Jedna łyżeczka nalewki na gorącą herbatę pomoże łatwo pokonać zaczynające się przeziębienie.
Wykorzystaj orzechy z całymi ich dobrodziejstwami płynącymi ze wszystkich części i pozwól innym dowiedzieć się więcej o zaletach łupin orzechów w przeddzień sezonu orzechowego.