w

Nie w koszu na śmieci, ale w leczniczej nalewce: łupina orzecha jest na wagę złota. Dlaczego?

Wszyscy słyszeli o zaletach orzechów, ale kto słyszał o korzyściach ich łupin czy zielonych skórek?

A te pozornie niepotrzebne części orzecha od czasów starożytnych używane były przez ludzkość do przygotowywania leczniczych nalewek i syropów.

Wyrzucasz skorupki do śmieci – odbierasz sobie potencjalne korzyści!

Dziś powiemy Wam jak przygotowywać nalewkę z łupin orzechów, które chronią przed problemami z sercem i naczyniami krwionośnymi, pomagają również zwalczać przeziębienia zapewniają zdrowy sen.

Łupina orzecha włoskiego

Dla osób cierpiących na nadciśnienie, nalewka z twardej skorupy orzecha będzie prawdziwym zbawieniem, ponieważ normalizuje ciśnienie krwi i czyści naczynia krwionośne. A przygotowanie nalewki w domu jest naprawdę łatwe.

Składniki:

• 15 orzechów (potrzebujesz same łupiny)
• 0,5 litra wódki

Przygotowanie:

1. Skorupa musi zostać dokładnie oczyszczona z rdzeni, umyta i wysuszona.

2. Umieść oczyszczone „muszle” w szklanym pojemniku (zwykły słoik) i wypełnij wódką.

3. Zamknij pojemnik nalewką pokrywką i umieść w suchym, ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na 14 dni.

4. Nalewka jest gotowa. Możesz zażyć 1-2 łyżki rankiem, co najmniej pół godziny przed jedzeniem.

Mieszanina oczyszcza naczynia i pomaga również w leczeniu dróg oddechowych. Może być stosowana jako środek profilaktyczny przeciwko nadciśnieniu.

Od dawna przygotowywano także nalewkę z łupin orzechów włoskich, które łagodzą, odprężają i pomagaja łatwiej zasnąć i mocniej sypiać osobom cierpiącym na bezsenność.

Aby ją zrobić, łupiny muszą być gotowane w mleku przez 30-40 minut. Tylko pół szklanki takiej „mikstury” należy wypić przed pójściem spać by zapewnić sobie mocny i spokojny sen.

Odwar z łupin orzecha na wodzie jest stosowany w przypadku problemów skórnych.

Umieść łupiny w wodzie i zagotuj. Mocno ciepły wywar należy wetrzeć w problematyczne obszary skóry.

Zielona skórka orzecha ma jeszcze więcej dobrych korzyści.

Pomaga m.in. na rozstrój żołądka i przeziębienia. Należy zrobić z niej likier leczniczy.

Składniki:

• 0,5 litra zielonych skórek (tyle skórek zielonych orzecha ile ciasno zmieści się w półlitrowym naczyniu)
• 0,3 litra świeżego miodu

Przygotowanie:

1. Włóż do litrowego słoika zielonej skórki obrane z orzechów.

2. Napełnij miodem i szczelnie zamknij słoik pokrywką.

3. Odstaw w ciemnym miejscu. Im dłużej stoi tym lepiej, ale już po trzech tygodniach nabierze mocy i będzie gotowa do użycia.

To świetne lekarstwo na jesień, zimę i wiosnę. Jedna łyżeczka nalewki na gorącą herbatę pomoże łatwo pokonać zaczynające się przeziębienie.

Wykorzystaj orzechy z całymi ich dobrodziejstwami płynącymi ze wszystkich części i pozwól innym dowiedzieć się więcej o zaletach łupin orzechów w przeddzień sezonu orzechowego.