To danie mięsne nadaje się zarówno na imprezowy stół, jak i na zwykły obiad.
Jest bardzo proste w przygotowaniu, smaczne i sycące!
Produkty, które będą potrzebne do gotowania:
- ziemniaki – 7 szt;
- piersi z kurczaka, polędwiczki wieprzowe lub ewentualnie schab – 800 g;
- cebula duża – 3 szt;
- sos sojowy – 1/2 łyżeczki;
- sól – 1/2 łyżeczki;
- musztarda – 1 łyżka;
- majonez i/lub kwaśna śmietana – po 5-6 łyżek;
- sól, pieprz, oregano – do smaku.
- ser żółty opcjonalnie.
Przygotowanie
1. Pokrój mięso w plastry, lekko rozbij tłuczkiem. Umieść w głębokiej misce i polej oliwą z dodatkiem soli pieprzu i ewentualnie innych ulubionych przypraw do mięsa.
2. Sól, pieprz, majonez i/lub śmietanę, musztardę, kilka kropli sosu sojowego i rozgnieciony ząbek czosnku dokładnie wymieszaj razem.
3. Pokrój cebule na pół pierścienie.
4. Obierz ziemniaki i pokrój je w plastry. Dość cienkie by zdążyły zmięknąć w czasie pieczenia.
5. Ziemniaki posól i posyp oregano.
6. Mięso wyłóż do naczynia żaroodpornego, ułóż na nim cebulę, a następnie ziemniaki. Zalej sosem majonezowo-śmietanowym. Zależnie od ilości i wielkości naczynia najlepiej układać kolejnymi warstwami.
7. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni na minimum 1,5 godziny. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika, grubości ziemniaków i gatunku oraz grubości mięsa.
Na 10 minut przed końcem pieczenia, zdejmij pokrywkę i posyp żółtym serem. Nie jest to konieczne, ale dodaje smaku i aromatu. Można również wcześniej wymieszać ser ze śmietaną i majonezem.
Jeśli mamy twardsze mięso dobrze je wcześniej zamarynować. Jeśli mamy delikatne mięso, ziemniaki można zetrzeć na tarce o grubych oczkach, takie też wychodzą pyszne.
Generalnie danie jest dość tłuste, ale tak dobre, że warto czasem dla niego zgrzeszyć.