Pieczenie mięsa w ten sposób to raczej rzadkość, a naprawdę warto przyrządzać je w ten sposób.
Wychodzi rumiane jakby było smażone na patelni, a gotuje się praktycznie bez oleju. Mimo to jest soczyste i nie trzeba przy nim stać i pilnować. Okazuje się też lepsze i delikatniejsze niż w folii.
Składniki:
- karkówka – 1 kg
- sól – 1 łyżeczka
- czarny pieprz – do smaku
- czosnek – 4-6 ząbków
- olej 2 łyżki
Przygotowanie:
Mięso kroimy na kawałki około 3 na 4 cm.
Połóż jedną warstwę papieru do pieczenia na blasze, posmaruj 1 łyżką oleju i ułóż mięso.
Mięso solimy, pieprzymy, można posypać papryką. Czosnek przepuszczony rozprowadzamy po mięsie.
Papier do pieczenia posmarowany 1 łyżką oleju kładziemy na mięsie i ciasno zwijamy brzegi.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 35-40 minut.
Gotowe mięso jest przypieczone a jednocześnie soczyste i miękkie.