Kapusta z grochem to wyjątkowe wigilijne danie.
W wielu domach nie może jej zabraknąć jako tradycyjnej potrawy świątecznej.
Jeśli chcesz również spróbować tego przysmaku, poniżej przepis według samej Magdy Gessler. Jest banalnie prosty i smakuje wybornie.
Składniki:
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 0,5 kg grochu
- 2 cebule
- 2 łyżki smalcu
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- szczypta majeranku
Sposób przygotowania:
Kapustę włóż do dużego garnka. Dodaj liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i odrobinę wody. Gotuj kapustę do miękkości na wolnym ogniu.
Groch ugotuj w osolonej wodzie w oddzielnym garnku. Musi być miękki, ale nie rozpadać się.
Połącz kapustę z grochem.
Cebulę pokrój w cienkie piórka.
Podsmaż na smalcu aż się zeszkli. Dodaj do kapusty.
Przypraw kapustę z grochem majerankiem, solą i pieprzem.
Kapusta najlepiej smakuje na drugi dzień.