Kapusta z grochem według przepisu Magdy Gessler. Wyśmienita na świąteczny stół

Kapusta z grochem to wyjątkowe wigilijne danie.

W wielu domach nie może jej zabraknąć jako tradycyjnej potrawy świątecznej.

Jeśli chcesz również spróbować tego przysmaku, poniżej przepis według samej Magdy Gessler. Jest banalnie prosty i smakuje wybornie.

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 0,5 kg grochu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • szczypta majeranku

Sposób przygotowania:

Kapustę włóż do dużego garnka. Dodaj liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i odrobinę wody. Gotuj kapustę do miękkości na wolnym ogniu.

Groch ugotuj w osolonej wodzie w oddzielnym garnku. Musi być miękki, ale nie rozpadać się.

Połącz kapustę z grochem.

Cebulę pokrój w cienkie piórka.

Podsmaż na smalcu aż się zeszkli. Dodaj do kapusty.

Przypraw kapustę z grochem majerankiem, solą i pieprzem.

Kapusta najlepiej smakuje na drugi dzień.

Koniecznie udostępnijcie ten przepis znajomym! Smacznego!

Chcesz poznać sekret pysznych pierogów? Babcia zdradziła mi ten sekret!

Domowe ciasto KinderBueno bez pieczenia! Idealne na sylwestrowy wieczór.