Naczynia emaliowane, nawet najwyższej jakości, z czasem pokrywają się sadzą, brudem, warstwą tłustego i wapiennego osadu.
Aby to wszystko usunąć, trzeba się nieźle napracować.
Szorowanie zajmuje mnóstwo czasu i wymaga zastosowania silnych środków chemicznych. A i tak nie sposób się pozbyć najbardziej uporczywych zanieczyszczeń.
Tymczasem istnieje sposób, który usunie je bez wysiłku i bez silnej chemii.
Jak łatwo i szybko wyczyścić naczynia emaliowane
Wlej wodę do garnka – do połowy, dodaj wybielacz tlenowy w proszku (ekologiczny środek bez chloru) – 2 łyżki.
Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Można jednocześnie włożyć ścierki kuchenne lub ręczniki – ugotują się za jednym razem i odzyskają czystość.
Gotujemy przez około 5 minut, odcedzamy wodę i doczyszczamy garnek myjką – cały brud szybko znika.
Możesz także użyć zwykłej sody oczyszczonej, zalać wodą i gotować trochę dłużej ok. 10 minut, pozostawić roztwór do ostygnięcia i od czasu do czasu przesuwać drewnianą szpachelką po dnie, usuwając przypalone części i czyszcząc myjką.
Ta metoda szczególnie pomaga do usuwania przypalonych potraw z dna.