w

Nie tracę czasu na obrywanie gałązek. Przygotowuję z porzeczek szybką galaretkę i napój

Czerwona porzeczka jest owocem, który zasługuje na większym udział w naszym menu. Oto kilka powodów, dla których naprawdę warto jeść porzeczki.

Czerwona porzeczka jest bogata w witaminę C, która jest ważna dla zdrowia skóry, włosów i układu odpornościowego organizmu. Zawiera również inne witaminy, takie jak witaminę K, która jest ważna dla kości i zębów. W jej składzie są żelazo, wapń, antyoksydanty, a do tego jest niskokaloryczna i bogata w błonnik, co jest ważne dla funkcjonowania układu trawiennego.

Poza tym czerwona porzeczka ma przyjemny, lekko kwaskowaty smak, który może być dodatkiem do wielu produktów, takich jak sałatki, desery czy dżemy.

Oto prosty przepis, który pozwala zaoszczędzić czas i pracę na żmudne obrywanie porzeczek z gałązek.

Przepis na galaretkę z czerwonej porzeczki i napój

  • Czerwona porzeczka 1,5 kg
  • Cukier 1 kg
  • Woda 3 l (do napoju)

Nie usuwając owoców z gałązek, myjemy je w misce z zimną wodą, którą wymieniamy, a następnie przekładamy na sito, aby pozbyć się wody.

Wkładamy do garnka. Posypujemy cukrem i mieszamy, aby porzeczki otoczyły się cukrem i puściły sok.

Lepiej jest wziąć garnek o większej pojemności, podczas gotowania masa będzie się pienić i zwiększać objętość.

Zagotowujemy i zmniejszamy ogień, aby się delikatnie gotowało przez 8 minut. Od czasu do czasu mieszamy.

Gdy masa przestanie się pienić i zacznie bulgotać dużymi bąbelkami, można wyłączyć.

Przecedzamy przez gęste sitko i przelewamy do słoiczków. Przykrywamy pokrywkami i przechowujemy w ciemnym miejscu.

Nie wyrzucamy masy, która zostaje po przefiltrowaniu. Wkładamy ją do 3-litrowego słoika, zalewamy wrzątkiem i zakręcamy. Nie dodajemy żadnego dodatkowego cukru.

Wychodzi lekki napój, który idealnie gasi pragnienie.

Można tez zalać zimną filtrowaną wodą i spożyć od razu.

Galaretka na zimno

Przy pomocy sokowirówki lub wyciskarki możemy wykonać galaretkę inaczej (można też przepuścić z ogonkami przez maszynkę do mięsa, a następnie przetrzeć przez sitko lub przez nylonową pończochę).

Odciśnięty sok podgrzewamy tylko tyle, żeby rozpuścił się cukier i od razu schładzamy. Wkładamy do wysterylizowanych słoiczków i zostawiamy na noc (nie zamykamy pokrywek). Następnego dnia płyn w słoikach zastygnie i wtedy dopiero zamykamy wieczkami.

Można też odciśnięty sok z porzeczek posłodzić cukrem i zostawić, pektyna zadziała i cukier w końcu się rozpuści. Wyjdzie pyszna świeża galaretka bez gotowania – taką przechowujemy w zamrażarce. Po rozmrożeniu galaretki jej gęsta elastyczna struktura nie znika.

Masę pozostałą z odciśnięcia w każdym przypadku możemy wykorzystać do przygotowania ciepłego kompotu lub zimnego napoju.