Niewiele jest chyba osób, które nie lubiłyby parówek. Choć niektórzy powstrzymują się od jedzenia ich, ponieważ te ze sklepów są bardzo często marnej jakości.
Ale przecież można je zrobić samemu w domu. Oczywiście kosztuje to nieco wiecej zachodu niż wyjście do sklepu, ale warto, bo są pyszne i nie dajemy się oszukać szemranym składem.
Domowe parówki
Domowe parówki przygotujemy z fileta z kurczaka, koszt jest porównywalny i mamy pewność, że w nich jest mięso.
Aby zapewnić im właściwy wygląd potrzebujemy osłonek kolagenowych, które kupimy w supermarketach lub w intenercie.
Można też owinąć nadzienia zwykłą folia spożywczą. Szczegółowy samouczek wideo znajduje się na końcu artykułu.
Potrzebujesz:
2 filety z kurczaka
0,5 szklanki śmietany kremówki
1 cebula
1 jajko
1 łyżka masła
1 łyżka papryki słodkiej i odrobinę ostrej
1 ząbek czosnku
pieprz
sól do smaku
Przygotowanie:
1. Przepuścić filet z kurczaka dwukrotnie przez maszynę do mięsa przez najdrobniejsze sitko wraz z cebulą. Możesz użyć blendera.
2. Do farszu dodaj jajko, śmietanę, zmiękczone masło, sól i przyprawy.
3.Jeśli nie lubisz ostrego smaku użyj tylko słodkiej papryki. Dzięki niej parówki bedą miały ładniejszy kolor. Jeśli nie lubisz wcale papryki, może być bez. Będą jaśniejsze.
4. Dokładnie wymieszaj farsz i ubijaj mikserem przez 2-3 minuty.
5. Rozłóż folię spożywczą na stole i nałóż na nią farsz. Zwiń kilka warstw, nadając pożądany kształt.
6. Zawiąż krawędzie folii w supeł lub nitką.
7. Gotuj parówki we wrzącej wodzie przez 15 minut. Usuń folię po ugotowaniu.
8. Parówki można jeść natychmiast lub zamrozić na tydzień.
Można je jeść tak jak sklepowe. Z wody, czy w hot dogach, ale nadają się też do grillowania, czy jako dodatek do potraw.
I oczywiście można je dowolnie przyprawiać, a także przygotować z innych rodzajów mięs i przypraw. Eksperymentuj i znajdź swój ulubiony smak!
Trochę bardziej skomplikowane, ale i nieco bardziej profesjonalnie wykonane parówki, tym razem z szynki nadziewane w jelita baranie, zobaczycie poniżej: