w

Dlaczego ciągle żuję nasiona lnu. Wszyscy, zwłaszcza kobiety powyżej 35 roku życia, powinny to wiedzieć!

Len jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Od zawsze był wysoko ceniony za swoje właściwości lecznicze.

Nasiona lnu są najcenniejszym źródłem niezbędnych składników zapobiegających miażdżycy kwasów tłuszczowych omega-3. 100 g nasion zawiera 22 g kwasów omega-3. Dla porównania: w 100 g orzechy włoskich – 6 g kwasów tłuszczowych, a w 100 g makreli – tylko 5 g.

W nasionach lnu wysoka zawartość manganu, magnezu i błonnika pokarmowego, który poprawia trawienie i obniża poziom cholesterolu we krwi. Jest
świetnym uzupełnieniem diety osób prowadzących zdrowe styl życia.

Właściwości nasion lnu

Spróbujmy podkreślić główne przydatne właściwości lnu nasiona:

1. Nasiona lnu są sorbentem i oczyszczają nasze jelita ze złogów i toksyn nie gorsze niż węgiel aktywny, mają łagodny efekt przeczyszczający.

2. Zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia niektórych form raka, w szczególności raka piersi i rak jelita grubego.

3. Zmniejsza ciśnienie krwi i zmniejsz o 75% nagromadzenie blaszek miażdżycowych.

4. Przywraca mikroflorę jelitową.

5. Poprawia kondycję skóry i włosów.

Korzyści dla zdrowia kobiet

Szczególnie przydatne siemię lniane jest dla kobiet po 35 roku życia –

zmniejsza ryzyko raka piersi i łagodzi nieprzyjemne objawy menopauzy. Nasiona lnu zawierają fitoestrogeny, które pomagają regulować hormonalne tło kobiety i są substytutami kobiecego hormonu płciowego (estrogen).

Regularne spożycie reguluje cykl menstruacyjny i łagodzi objawy menopauzy.

Spożycie siemienia lnianego zaleca się w okresie ciąży. W tym produkcie znajduje się wiele cennych przedmiotów niezbędne pierwiastki śladowe i inne składniki odżywcze niezbędne do prawidlowego rozwoju płodu.

Jak korzystać?

Polisacharydy w skorupie nasion lnu mogą wchłaniają dużo wody – dlatego nasiona tworzą lepką galaretkę.

Weź 2/3 łyżki nasion. Zalej wieczorem przegotowaną wodą w temperaturze pokojowej tak by płyn całkowicie pokrył nasiona. Rano wypij na czczo
galaretowatą wode wraz z nasionami. Takie użycie lepiej zachowuje wszystkie przydatne właściwości kwasów tłuszczowych omega-3.

Dietetycy zalecają nie gotowanie nasion, ze względu na to, że przy długotrwałym podgrzewaniu kwasy tłuszczowe ulegają utlenieniu, powstają nadtlenki, które są szkodliwe dla organizmu.

Po 10 minutach po spożyciu nasion lnu można wypić swoją pierwszą szklankę wody dziennie. Jeśli chcesz stymulować metabolizm, po kolejnych 10
minutach należy jeść zielone jabłko. A po kolejnych 10 minutach można zjeść z czystym sumieniem pełnowartościowe śniadanie.

Jak ustalić, czy zakupione nasiona lnu są dobrej jakości?

Nasiona lnu można kupić wszędzie i sa stosunkowo tanie.

Dobrej jakości nasiona powinny być suche i kruche, w jednolitym kolorze brązowym.

Mielonego siemienia lepiej nie kupować, ze względu na to, że szybko się utleniają i nie można ich długo przechowywać.

Ważnym kryterium jakości jest ilość śluzu, który powstaje rano po wieczornym zalaniu nasion. Im więcej – tym lepiej.

Przeciwwskazania:

1. Nadmierne użycie nasion lnu i niewystarczająca ilość wody może powodować niedrożność jelit. Podczas spozywania siemienia trzeba dużo pić.

2. W obecności kamieni w pęcherzu lub woreczku żółciowym, w przypadku zapalenia trzustki, zapalenia pęcherzyka żółciowego użyj nasion lnu
z zachowaniem ostrożności, ponieważ mają silne działanie żółciopędne.

3. U niektórych osób przy stosowaniu nasion lnu moga wystąpić wzdęcia.

Pij napar z nasion lnu rano, a poczujesz się znacznie lepiej, procesy trawienne zostaną dostosowane, dodatkowe kilogramy znikną, skóra nabierze blasku.

Źródło i miniatura wpisu: takprosto.cc