w

Bułeczki, robię 100 sztuk w 20 minut. Zamrażam dla nieoczekiwanych gości, szybko piecze

Jest tyle przepisów na ciasto, że wydaje się niemożliwe jeszcze czymś kogoś zaskoczyć.

Ale nie wszystkie tajemnice są odkryte, drodzy czytelnicy! Dzisiaj powiemy Ci, jak upiec małe nadziewane bułeczki. Sto sztuk bułeczek w 20 minut?

Wydaje się to niemożliwe. A jednak!

Małe bułeczki

Wyglądają bardzo apetycznie. I takie są. Mają wiele nadzienia, a niewiele ciasta. Można jeść z zupą i herbatą i podać na stół dla gości. A jeśli zamrozisz przygotowane wcześniej będa świetnym rozwiazaniem dla niespodziewanych gości.

Ciasto jest lekkie i bardzo delikatne. Polecamy piec podwójną, a nawet potrójną porcję! Paszteciki znikają z talerzy w jednej chwili.

Składniki na ciasto:

400 g mąki
2 jajka (1 do smarowania pasztecików)
250 ml jogurtu
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
nasiona sezamu do posypania

Idealnym nadzieniem do takich wytrwnych bułeczek – pasztecików będzie duszona kapusta, mięso, wątróbki lub gotowane ziemniaki z pieczarkami. Lub
zupełnie inne ulubione przez Was nadzienia.

Oryginalny zupełnie zaskakujacy przepis – nadzienie z kiełbasy i sera


Składniki do nadzienia:

100 g kiełbasy, salami lub szynki
50 g żółtego sera
świeże zioła
1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

1. Najpierw przygotuj ciasto. Wymieszaj wszystkie płynne składniki, dodaj sól, cukier i proszek do pieczenia. Przesiej mąkę, dodaj i wyrabiaj miękkie, elastyczne ciasto.

2. Włóż ciasto do miski, przykryj ręcznikiem i daj mu odpoczywać w temperaturze pokojowej przez 20 minut.

3. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Kiełbasę posiekaj, ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj zioła i zmiażdżony czosnek.

4. A teraz najciekawszą rzeczą jest użycie formy. Potrzebna jest zwykła pierożnica, forma do uszek, pielmieni czy ravioli. Dostępna w Ikea czy Pepco. Ciasto dzieli się na 4 części. Rozwałkuj każdy na grubość 2-2,5 mm.

5. Połóż warstwę ciasta obficie obsyp mąką. Nałóż farsz. Przykryj drugą warstwą i przejedź wałkiem do ciasta. Gdy wypadna z formy natychmiast
ułóż na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem roślinnym.

6. Nasmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem i posyp nasionami sezamu. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, 20-25 minut. Pyszne!

W ten sposób możesz robić paszteciki za każdym razem z innym rodzajem farszu. Kapusta, ser, jajko, ziemniaki – za każdym razem z nowym smakiem!

A jeśli dodasz trochę cukru do ciasta mozesz nadziewać słodkim białeym serem, makiem, dżemem, jabłkami czy jagodami. Pyszne!

Podobał ci się przepis? Podziel się z innymi!

Źródło i Fotografie: otozh.com.ua