w

Dieta na odporność. Witaminy dla mózgu i zdrowia: 5 przepisów na proste dania

Odporność jest kluczowym elementem naszego zdrowia i dobrej kondycji. Kiedy jesteśmy narażeni na różnego rodzaju infekcje i choroby, wzmocnienie swojej odporności staje się niezwykle istotne. Jednak, zamiast polegać wyłącznie na suplementach, warto skupić się na zdrowych posiłkach. Dieta na odporność to naturalny sposób podnoszenia odporności organizmu. Dzięki odpowiedniej diecie możemy dostarczyć naszemu ciału niezbędne składniki odżywcze oraz substancje o działaniu prozdrowotnym. Przygotujmy się więc razem na fascynującą podróż po świecie jedzenia, która pomoże nam wzmocnić naszą odporność.

Jak wzmocnić odporność dietą

Dieta może odegrać kluczową rolę we wzmocnieniu odporności organizmu. Zdrowe posiłki pełne składników odżywczych i witamin, mogą pomóc zwiększyć naszą naturalną obronę przed infekcjami i chorobami.

Ważne jest, aby spożywać różnorodne produkty, takie jak owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz bogate źródła białka – mięso, ryby lub rośliny strączkowe.

Dodatkowo warto sięgać po żywność bogatą w witaminy C i E oraz cynk, które wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego. Pamiętajmy również o regularnym spożywaniu probiotyków zawartych m.in. w jogurcie czy kiszonkach. Korzystnie wpływają one na równowagę mikroflory jelitowej i wzmacniają nasz system immunologiczny.

Lepiej przygotować herbatę z rokitnika i cytryny, niż pić tabletki witaminy C.

Zadbaj o siebie i swoich bliskich świeżymi warzywami i owocami. Kiszonek zwykle nie brakuje w jesienno-zimowym menu przeciętnego Polaka. Dziś chcemy zaproponować urozmaicenie dla codziennej diety na odporność. Posiłki pełne witamin i innych składników wspierających układ odpornościowy organizmu.

Dieta na odporność pełna witamin

5 bardzo łatwych w przygotowaniu zdrowych dań na chłodną porę roku. 

1. Zapiekanka z kaszy manny z owocami kaki

dieta na odporność. Zapiekanka z kaki

Delikatna zapiekanka z podwójną dawką witamin.

Potrzebujesz: 2 kaki, 3 jajka, 150 g kaszy manny, 150 g mąki, 200 g kefiru, 50 g cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 100 g twarogu.

Jak przygotować:

  • Najpierw mieszamy kaszę mannę z kefirem.
  • Twarożek przeciskamy przez sitko lub ubijamy blenderem.
  • Oczyszczamy kaki ze skórek i pestek, kroimy na mniejsze cząstki i miksujemy.
  • Jajka ubijamy z cukrem.
  • Do kefiru z manną dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, zmiksowane kaki, jajka, ser, wanilię.
  • Przekładamy ciasto do małej formy tortowej i pieczemy w temperaturze 180°C przez pół godziny.

2. Galaretka z rokitnika

Zdrowy deser.

Galaretka z rokitnika

Potrzebujesz: 1 szklanka rokitnika, 1 litr wody, 1 łyżka miodu, 30 g żelatyny.

Przygotowanie:

  • Rozpuszczamy żelatynę w zimnej wodzie przez pół godziny.
  • Rokitnik zalać wodą i gotować około 20-25 minut, usuwając pianę. Następnie ostudzić, oddzielić owoce i przetrzeć przez sito. Połączyć i wymieszać.
  • Dodaj miód, żelatynę i trochę zagotuj.
  • Wlej mieszaninę do foremek i pozostawi do stwardnienia na 2-3 godziny. Można ozdobić świeżymi owocami.

3. Pieczony czosnek

Czosnek jest naprawdę bardzo przydatny dla organizmu. Ma właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Często dodaje się go do potraw, ale czosnek może świetnie sprawdzić się jako prosty posiłek. Po upieczeniu ładnie pachnie i świetnie smakuje.

pieczony czosnek w diecie na odporność

Potrzebujesz: kilka główek czosnku.

Przygotowanie:

  • Nie jest konieczne obieranie czosnku.
  • Odetnij górę nożem i zawiń każdą główkę w folię lub papier do pieczenia.
  • Włóż do piekarnika i piecz przez pół godziny w temperaturze 180°C.

4. Koktajle z żurawiną

Owoce żurawiny są zwykle zbyt kwaśne, aby je jeść samodzielnie. Dodawanie dużej ilości cukru nie jest dobrym pomysłem. Najlepiej połączyć je z czymś słodkim.

koktajl z żurawiną

Potrzebujesz: 1 szklanka żurawiny, 1 banan, 2 szklanki wody, 2 łyżki płatków owsianych, trochę miodu do smaku.

Przygotowanie:

  • Ugotuj płatki owsiane. Następnie wymieszaj wszystkie składniki blenderem przez 3-4 minuty.
  • Pyszny, witaminowo-słodki smoothie doskonale sprawdzi się jako dodatek do śniadania.

5. Lekka sałatka z granatów

Jesień to czas, aby przypomnieć sobie o granatach. Soki, galaretki, świeże owoce same lub jako dodatek do sałatek – granat można spożywać na różne sposoby.

Sałatka z granata i jabłka

Potrzebujesz: 2 granaty, 2 jabłka, 200 g niskotłuszczowej kwaśnej śmietany, 1 łyżka cukru, 100 g orzechów włoskich.

Przygotowanie:

  • Obierz jabłka, pokrój je w drobną kostkę (można je posmarować odrobiną soku z cytryny, aby nie ściemniały).
  • Ubić śmietanę z cukrem.
  • Zmielić orzechy w blenderze lub po prostu posiekać nożem.
  • Oddzielić pestki granatu od skórki.
  • Wszystkie składniki wymieszać i udekorować pestkami granatu.

Zimą świetnie się sprawdzi się dieta na odporność. Lekkie desery, koktajle, sałatki, galaretki, ponieważ tutaj warzywa i owoce nie są poddawane obróbce termicznej i nie tracą swoich wartości. Nie bój się eksperymentować, a na pewno znajdziesz pyszne połączenia. Ogórki i kapusta kiszona, choć nieocenione, to nie jedyne produkty, które sprzyjają wzmocnieniu odporności. Warto urozmaicić nudną zimową dietę.

Miniatura wpisu: Freepik.com/smakdnia.pl