W 10 minut robię naturalny preparat witaminowy i wzmacniam odporność całej rodziny

Oto 2 receptury sprawdzonych mikstur witaminowych. Robione i spożywane przez całą jesień i zimę podnoszą odporność całej rodziny.

Są nie tylko zdrowe, ale także bardzo smaczne! Nawet dzieci jedzą z przyjemnością, zwłaszcza drugi wariant.

Zrobienie zajmuje tylko chwilę, nie więcej niż 10 minut! Polecam wypróbować jeśli tylko nie macie indywidualnych nietolerancji na któryś ze składników lub chorób czy dolegliwości, przy których nie są wskazane.

Wariant I

Składniki na porcję 500 ml.

  • Cytryna – 300 g
  • Miód – 250 g
  • Czosnek – 100 g
  • Olej lniany – 2 łyżki
  • Kurkuma – 1 łyżeczka

Przepis na przygotowanie krok po kroku:

1. Pokrój cytryny na plasterki, usuń nasiona i umieść cytryny w misce blendera. Dodaj obrane ząbki czosnku.

2. Dodaj kurkumę i zmiksuj na gładką masę.

3. Dodaj miód i olej lniany.

4. Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj blenderem i przelej gotową mieszankę do czystego, suchego słoika.

Odstaw do lodówki na 5 dni i dopiero po tym czasie można zażywać. 1-2 łyżeczki przed obiadem lub kolacją.

Czosnek w tej mieszance jest praktycznie niewyczuwalny, więc nie trzeba się martwić o świeży oddech!

Wariant II

Składniki:

  • Feijoa – 300 g
  • Miód – 200 g
  • Cytryna – 150 g
  • Imbir – 20 g

Feijoa owoce Akki Sallowej są bardzo bogate w witaminę C i jod, świetnie wpływają na odporność, jakość snu, kondycję skóry i włosów i pracę tarczycy. Mają też właściwości przeciwzapalne zalecane przy stanach zapalnych żołądka, chorób zapalnych przewodu pokarmowego, miażdżycy i awitaminozie. Można je kupić w marketach na półkach z owocami egzotycznymi.

Bez większej szkody w przypadku niedostępności można je zastąpić innymi owocami bogatymi w witaminę C, witaminy innych grup i cennymi składnikami mineralnymi.

  • malinami – właściwości antyoksydacyjne, wzmacniające i przeciwzapalne
  • ananasem – zawiera bromelinę o działaniu przeciwzapalnym, duże ilości witamin i składników mineralnych
  • kiwi – bogate w witaminę C oraz witaminy B, źródło magnezu, kwasu foliowego oraz karotenoidy
  • bananem – bogactwo witamin z grupy B, witaminy C, wapnia, cynku, potasu, selenu, jodu, żelaza

Przepis na gotowanie krok po kroku:

1. Pokrój cytrynę w plasterki i usuń nasiona. Przełóż do miski blendera razem ze skórką.

2. Odetnij końcówki feijoa po obu stronach.

3. Dodaj imbir i zmiksuj wszystko do jednolitej konsystencji.

4. Dodaj miód i miksuj przez kolejne 30 sekund.

Przełóż gotową mieszankę do czystego i suchego słoika.

Zjadać łyżkę lub dwie rano z niesłodzoną czarną herbatą – świetny zastrzyk energii na cały dzień!

Słoik przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 3 miesiące. Powinien zniknąć jednak znacznie szybciej!

UWAGA! Treści w serwisie z założenia mają charakter informacyjno-edukacyjny. Jeśli cierpisz na choroby przewlekłe lub stosujesz leki, zalecamy skonsultowanie się z lekarzem przed rozpoczęciem naturalnego leczenia, aby uniknąć interakcji. Odkładając lub przerywając klasyczne zabiegi medyczne, możesz zagrozić swojemu zdrowiu.
Źródło: zhyttia.com.ua

Domowy chleb piekę 45 minut. Nie kupuję pieczywa w markecie!

Sprawdź stan swojej wątroby! 9 głównych oznak uszkodzenia