Tylko domowy bochenek chleba może tak cudownie pachnieć i chrupać.
Tak, supermarkety mogą sprzedawać ciepłe, apetycznie wyglądające pieczywo, ale nie mają one ważnego elementu składowego – miłości.
To z powodu tego składnika domowe wypieki są tak pyszne. Zrób chleb z tego przepisu i dodaj szczyptę uczucia, a będziesz mógł cieszyć się mięciutkim, pachnącym chlebkiem z chrupiącą, rumianą skórką.
Czas więc upiec domowy chleb w piekarniku.
Składniki:
• 250 g mąki
• 6 g suchych drożdży
• 4 g soli
• 30 g masła lub margaryny
• 100 ml mleka
• 50 ml wody
Aby nasmarować górę:
• 1 żółtko
• 5 g mleka
Przygotowanie:
1. Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce, dodaj margarynę, mleko i wodę.
2. Zagnieć ciasto. Włóż ciasto do miski, lekko naoliwionej, przykryj folią i postaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
3. Po 30 minutach wyjmij ciasto. I włóż ponownie do miski, przykryj folią i odstaw w ciepłe, ciche miejsce na kolejną godzinę.
4. Gdy ciasto wyrośnie, zacznij formować bochenek. Posyp mąką powierzchnię roboczą, ułóż ciasto.
5. Rozpocznij formowanie ciasta w bochenek, nie nasiskaj zbyt mocno, ale jednocześnie na tyle, aby w gotowym bochenku nie było pusteych przestrzeni! To jest ważne po każdym pełnym obrocie ciasta dociśnij krawędź bochna palcami.
6. Na samym końcu odpowiednio zabezpiecz krawędzie. Uformowany w ten sposób chleb połóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Przykryj ręcznikiem i ponownie odłóż na 30 minut.
7. Ostrym nożem wykonaj nacięcia bezpośrednio na powierzchni bochenka. Nasmaruj powierzchnię żółtkiem jaj zmieszanym z mlekiem.
8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Włóż bochenek do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Zależnie od rodzaju piekarnika ten czas może być krótszy. Sprawdź jak wygląda chlebek po 30 minutach.
9. Wyjmij i odstaw na ruszcie do wystygnięcia. Smacznego!