w

To ciasto nie wymaga pieczenia, a każda warstwa to niezwykłe doznanie!

Kto nie skusi się na szybkie proste ciasto, które nie wymaga pieczenia?

To, które chcemy Wam dziś przedstawić zaskakuje warstwami wyjątkowych smaków.

Przygotowuje się je banalnie łatwo, a składniki są dostępne w każdym sklepie. Chwila poświęcona w kuchni odwdzięczy się rozkoszą podniebienia.

Potrzeujesz:

    • 2 szklanki marynowanych wiśni w zalewie
    • 650-700 ml soku wiśniowego
    • 2 opakowania budyniu
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 opakowanie biszkoptów
    • 850 ml mleka
    • 350 g semoliny
    • 500 ml śmietany 30%
    • 1/2 szklanki cukru

Przygotowanie:

  • Podgrzej w garnku sok z wiśni, dodaj semolinę i całe wiśnie. Gotuj przez około 3 – 5 minut, aż do zgęstnienia.
  • Wylej na blachę o wysokich brzegach i ostudź. Na tej warstwie ułóż biszkopty.
  • Przygotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wylej jeszcze ciepły na warstwę biszkoptów i zostaw do wystygnięcia.
  • Śmietanę z cukrem ubij na sztywno i wyłóż ostatnią warstwę.

Zamiast wiśni można użyć innych owoców w zalewie jeśli lubisz je bardziej. A zamiast semoliny możesz użyć mąki ziemniaczanej. Ona również zagęści pierwszą warstwę.

Prawda, że proste? Zapewniamy, że także przepyszne i znika w mig.

Podziel się ze znajomymi!