Kto nie skusi się na szybkie proste ciasto, które nie wymaga pieczenia?
To, które chcemy Wam dziś przedstawić zaskakuje warstwami wyjątkowych smaków.
Przygotowuje się je banalnie łatwo, a składniki są dostępne w każdym sklepie. Chwila poświęcona w kuchni odwdzięczy się rozkoszą podniebienia.
Potrzeujesz:
-
- 2 szklanki marynowanych wiśni w zalewie
- 650-700 ml soku wiśniowego
- 2 opakowania budyniu
- 1 cukier waniliowy
- 1 opakowanie biszkoptów
- 850 ml mleka
- 350 g semoliny
- 500 ml śmietany 30%
- 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
- Podgrzej w garnku sok z wiśni, dodaj semolinę i całe wiśnie. Gotuj przez około 3 – 5 minut, aż do zgęstnienia.
- Wylej na blachę o wysokich brzegach i ostudź. Na tej warstwie ułóż biszkopty.
- Przygotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wylej jeszcze ciepły na warstwę biszkoptów i zostaw do wystygnięcia.
- Śmietanę z cukrem ubij na sztywno i wyłóż ostatnią warstwę.
Zamiast wiśni można użyć innych owoców w zalewie jeśli lubisz je bardziej. A zamiast semoliny możesz użyć mąki ziemniaczanej. Ona również zagęści pierwszą warstwę.
Prawda, że proste? Zapewniamy, że także przepyszne i znika w mig.
Podziel się ze znajomymi!