Pierogi goszczą na naszym stole od pokoleń. Przygotowujemy je według przepisów przekazywanych w rodzinie lub z własnego doświadczenia. Każdy jednak kiedyś się uczy i poszukuje przepisu na idealne ciasto na pierogi.
Sekret tego przepisu tkwi w jednym składniku.
Pierogi to potrawa, która rozpowszechniła się na całym świecie i znajduje licznych amatorów. Tradycja lepienia pierogów jest w Polsce bardzo długa. Lepimy je na co dzień i w święta. Są niestety dość pracochłonne. W święta nie może oczywiście zabraknąć tych z kapustą i grzybami. Farsz stanowi o smaku pierogów, ale podstawą jest dobre ciasto.
Jak zatem zrobić idealne ciasto na pierogi?
Ciasto na pierogi bez jajka
Tradycyjny przepis zawiera 3 składniki: mąkę, sól i wodę. Okazuje się jednak, że dla poprawy zarówno smaku, jak i jakości potrzebny jest jeszcze jeden.
I drugi warunek. Dla uzyskania idealnego ciasta należy zamienić zimną wodę na ciepłe mleko lub wodę!
Przepis na ciasto na pierogi
A tak wygląda przepis na idealne ciasto na pierogi:
- 2-2.5 szklanki mąki,
- Szczypta soli,
- 1 szklanka bardzo ciepłej wody lub mleka.
Jeszcze jeden składnik
Idealnie ciasto zależy od dodania jeszcze jednego składnika. Wychodzi elastyczne, miękkie, świetnie się lepi i nie rwie. Tym składnikiem jest tłuszcz. Niektórzy dodają olej, ale babcia zawsze dodawała masło. Wystarczy czubata łyżka.
Można je roztopić i ostudzić albo pokroić na bardzo małe kawałki. Dodajemy je do mąki przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta.
Sekretem idealnego ciasta jest też cierpliwe wyrabianie.
Zdarza się, że pomimo szczerych chęci ciasto na pierogi nie wychodzi Ci tak, jak powinno? Być może popełniasz któryś z tych błędów:
Za twarde ciasto: powodem może być dodanie jajka, zimnej wody, za dużo mąki
Rozklejanie się pierogów: powodem może być za cienkie ciasto, za mało mąki, niedokładnie sklejony pieróg
Pamiętaj o tych uwagach, gdy będziesz przygotowywać swoje wigilijne pierogi! Zobacz też jak gotować pierogi i uszka.