Cebula to jeden z najczęściej używanych składników w kuchni. To podstawa wielu potraw i dlatego umiejętność krojenia cebuli jest jedną z podstawowych umiejętności do zdobycia. Pozwala zaoszczędzić sporo czasu podczas przyrządzania sałatek, kanapek i wielu innych dań. Zobacz, jak można pokroić cebulę w piórka w łatwy i szybki sposób.
Krojenie cebuli w piórka
Niedawno nauczyłem się kroić cebulę w cienkie piórka bez użycia noża czy nawet deski do krojenia.
Sposób krojenia cebuli ma duże znaczenie w smaku potrawy. W niektórych sytuacjach będziemy potrzebować grubych krążków, a w innych cebulki drobno posiekanej w kostkę.
Niekiedy jednak smak cebuli ma być subtelny i delikatny. Na przykład w burgerach, na kanapkach czy w sałatkach. Cebulka powinna być cieniutka i nie dominować smaku potrawy, a jedynie delikatnie ją wyostrzać.
Krojenie w piórka oznacza, że cebula jest cięta na długie, cienkie paski, przypominające kształtem pióra. Cebula pokrojona w piórka nie tylko dodaje smaku potrawom, ale także wprowadza element świeżości i chrupkości.
Jednak krojenie w cienkie piórka jest chyba najtrudniejsze. Na szczęście istnieje prosty sposób na szybkie pokrojenie cebuli.
Ten trik podejrzałem u koleżanki. Robiła to z taką łatwością, a cebulka była pocięta w cieniutkie delikatne piórka.
Ciekawa i nietypowa metoda, bardzo mi się spodobała. Od tej pory cebulę w piórka kroję zawsze w ten sposób.
Tę metodę krojenia stosuję do sałatek, kanapek i burgerów.
Oczywiście możesz użyć zwykłego noża kuchennego, ale według mnie jest to metoda trudniejsza. Trzeba jednak trochę wprawy, by szybko pokroić cebulę tak cienko.
Nie potrzebujesz nawet noża
Oczyść cebulę z łusek. Odetnij końcówki.
Zaczynamy kroić cebulę obieraczką do warzyw. Ten proces zajmie Ci tylko kilka sekund.
W efekcie otrzymujesz cienką i jednolitą cebulkę w piórka. Szybko i bez łez.