Niekiedy prosty produkt, będący jednym z najbardziej popularnych składników naszej kuchni, może zamienić się w wyrafinowane i zaskakujące danie.
W chińskiej restauracji zaproponowano nam z karty danie szefa kuchni. Smakowało wybornie i zastanawialiśmy się z czego i jak jest zrobione.
Postanowiliśmy zapytać co kryje się pod tym ciekawym smakiem. Na początku nie chciano nam nic zdradzić, ale w końcu szef dał się namówić na podzielenie się przepisem.
Przepis z chińskiej restauracji na danie z cebuli i papryki
Produkty:
- Cebula – 320 g
- Papryka zielona – 280 g
- Jajka – 3 szt
- Skrobia kukurydziana – 50 g
- Mąka pszenna – 100 g
- Sól, czarny pieprz – do smaku.
- Słodka wędzona papryka – 1 łyżeczka (można zastąpić innymi przyprawami)
- Sezam, świeża bazylia – do dekoracji.
Przepis krok po kroku:
Pokrój cebulę na 4 części i zanurz w wodzie.
Umyj paprykę, pozbądź się nasion i pokrój w paski.
Paprykę przełóż do głębokiej miski.
Następnie cebulę pokrój na półpierścienie i dodaj do papryki.
Na osobnym talerzu rozbij trzy jajka, trochę wymieszaj widelcem i wlej tę masę jajeczną do cebuli i papryki.
Posól i popieprz do smaku i dodaj jedną łyżeczkę słodkiej wędzonej papryki. Możesz zastąpić ją zwykłą lub w ogóle użyć innych przypraw. Ale najsmaczniejsza opcja jest z papryką wędzoną.
Dodaj 50 gramów skrobi kukurydzianej i wymieszaj.
Następnie dodaj 100 g mąki i ponownie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, rozprowadź ciasto równomiernie.
Na wierzchu można posypać sezamem i bazylią.
Przykryj pokrywką i trzymaj na ogniu trochę mniej niż 10 minut.
Odwróć na drugą stronę. Ciasto bardzo dobrze trzyma swój kształt.
Ponownie przykryj pokrywką i gotowe!
Przykryj patelnię talerzem i odwróć.
Posyp świeżą pietruszką i bazylią. Pokrój na porcje i podawaj.
Potrawa z cebuli jest niewiarygodnie pyszna, spróbuj!