w

Zwykła cebula, ale jaka pyszna. Przepis wyprosiłam w chińskiej restauracji

Niekiedy prosty produkt, będący jednym z najbardziej popularnych składników naszej kuchni, może zamienić się w wyrafinowane i zaskakujące danie.

W chińskiej restauracji zaproponowano nam z karty danie szefa kuchni. Smakowało wybornie i zastanawialiśmy się z czego i jak jest zrobione.

Postanowiliśmy zapytać co kryje się pod tym ciekawym smakiem. Na początku nie chciano nam nic zdradzić, ale w końcu szef dał się namówić na podzielenie się przepisem.

Przepis z chińskiej restauracji na danie z cebuli i papryki

Produkty:

  • Cebula – 320 g
  • Papryka zielona – 280 g
  • Jajka – 3 szt
  • Skrobia kukurydziana – 50 g
  • Mąka pszenna – 100 g
  • Sól, czarny pieprz – do smaku.
  • Słodka wędzona papryka – 1 łyżeczka (można zastąpić innymi przyprawami)
  • Sezam, świeża bazylia – do dekoracji.

Przepis krok po kroku:

Pokrój cebulę na 4 części i zanurz w wodzie.

Umyj paprykę, pozbądź się nasion i pokrój w paski.

Paprykę przełóż do głębokiej miski.

Następnie cebulę pokrój na półpierścienie i dodaj do papryki.

Na osobnym talerzu rozbij trzy jajka, trochę wymieszaj widelcem i wlej tę masę jajeczną do cebuli i papryki.

Posól i popieprz do smaku i dodaj jedną łyżeczkę słodkiej wędzonej papryki. Możesz zastąpić ją zwykłą lub w ogóle użyć innych przypraw. Ale najsmaczniejsza opcja jest z papryką wędzoną.

Dodaj 50 gramów skrobi kukurydzianej i wymieszaj.

Następnie dodaj 100 g mąki i ponownie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, rozprowadź ciasto równomiernie.

Na wierzchu można posypać sezamem i bazylią.

Przykryj pokrywką i trzymaj na ogniu trochę mniej niż 10 minut.

Odwróć na drugą stronę. Ciasto bardzo dobrze trzyma swój kształt.

Ponownie przykryj pokrywką i gotowe!

Przykryj patelnię talerzem i odwróć.

Posyp świeżą pietruszką i bazylią. Pokrój na porcje i podawaj.

Potrawa z cebuli jest niewiarygodnie pyszna, spróbuj!

Źródło i Fotografie: youtube.com