Kiedy, jak zbierać i gdzie przechowywać winogrona. Przydatne wskazówki

Większość odmian winorośli dojrzewa w naszym klimacie w okresie od sierpnia do listopada. Aby właściwie zbierać winogrona, musisz znać zasady określania ich dojrzałości, zbioru i przechowywania.

Przeciętnie początek zbioru winogron zaczyna się już w połowie września. Wiele tu jednak zależy od odmiany, przeznaczenia i regionu.

Nie ma potrzeby spieszyć się z tym procesem, ponieważ winogrona nie dojrzewają już po zbiorach. Ale jeśli zrobi się to zbyt późno grona po prostu uschną.

Kiedy zbierać winogrona

Terminowe usuwanie winogron pozwala zachować atrakcyjność smaku i wszystkie przydatne właściwości gron.

Należy pamiętać, że ustalenie dokładnej daty zbioru winogron jest dość trudne. Na parametr ten ma wpływ zarówno odmiana winorośli, jak i miejsce jej wzrostu, a także szereg innych czynników. Producenci zbierają tę samą odmianę winogron w różnym czasie, aby uzyskać inne wymagane ich cechy.

Dlatego już od pierwszego dnia dojrzewania uważnie monitorują ich stan, aby nie dopuścić do infekcji, przejrzałości i uszkodzeń plonów.

Na ogół zbiory rozpoczynają się 30-70 dni po uformowaniu się owoców, kiedy grona zaczynają zmieniać kolor. Na tym etapie zawartość cukru wzrasta, a ilość kwasu w owocach maleje. Owoce nabierają koloru odpowiadającego odmianie, akumulują szczególnie ważne związki aromatyczne i minerały.

Czas zbioru winogron zależy od przeznaczenia jagód.

Do konsumpcji w postaci świeżej zbieramy gdy:

  • kolor owocu odpowiada odmianie
  • grona zgromadziły wymagany poziom cukru
  • mają silny aromatyczny zapach

Jeśli grona są przeznaczone do przetwarzania, zbierane są na etapie tak zwanej dojrzałości technicznej, wtedy gdy są dojrzałe, ale jeszcze lekko kwaśne i mniej aromatyczne.

Planując czas zbioru, należy również wziąć pod uwagę warunki pogodowe – oznacza to, że pogoda na zewnątrz powinna być sucha, aby na gronach nie było rosy.

Jeśli smak, kolor, aromat są odpowiednie można zacząć zbiory.

Koneserzy wina winnego powinni wiedzieć, że jego walory smakowe i aromatyczne zależą od jakości winogron. Owoce powinny zostać zebrane zgodnie z poniższymi zasadami:

  • nie wolno zbierać po deszczu, rano ani wieczorem, gdy jest rosa lub mgła
  • grona nie mogą być zrywane, muszą być cięte
  • rozgrzane słońcem grona nie nadają się do zbioru, ponieważ w wysokich temperaturach zebrany plon zaczyna fermentować
  • zbiera się je tuż przed okresem pełnej dojrzałości
  • dokładnie oczyszcza się grana z uszkodzonych jagód

Do produkcji niektórych win używa się winogron zebranych po pierwszych przymrozkach, ale tylko w przypadkach, gdy osiągnęły dojrzałość techniczną przed nadejściem mrozu. Jeśli niedojrzałe jagody są zmrożone, jakość wina pozostawia wiele do życzenia i jest bardzo prawdopodobne, że w ogóle nie będzie ono fermentować.

Jak określić dojrzałość winogron?

Dojrzałe odmiany białe wyróżniają się pięknym bursztynowym kolorem o złotym odcieniu, niedojrzałe mają matowy, zielonkawy kolor.

Należy zwrócić uwagę także na inne charakterystyczne cechy:

  • łodyga, którą kiście są przymocowane do winorośli, musi być twarda, zdrewniała
  • grona miękkie i łatwo się odrywają
  • grona nie są kwaśne ani cierpkie
  • są bardzo słodkie
  • grona powinny mieć przezroczystą i cienką skórkę
  • nasiona łatwo oddzielają się od miąższu i mają brązowy kolor
  • mają silny zapach właściwy dla odmiany

Profesjonalni hodowcy mierzą zawartość cukru i kwasowość jagód za pomocą specjalnego urządzenia – refraktometru lub areometru.

Najprostszym sposobem amatorskiego określenia dojrzałości winogron jest degustacja co 2-3 dni. Jeśli owoce nie stają się coraz słodsze, są dojrzałe.

Winogrona stołowe można zbierać nawet po mrozach, ale należy je natychmiast zjeść.

Jak zbierać winogrona

Winogrona należy starannie odcinać, trzymając od dołu, ale bez dociskania, aby zachować na nich woskową powłokę, która zwiększa odporność owoców na gnicie.

Jako narzędzie używamy ostrych sekatorów lub nożyc ogrodowych.

Różne odmiany winogron mają różne okresy dojrzewania. Odmiany wcześnie dojrzewające w fazie dojrzałości muszą być szybko ścinane i wykorzystane.

Grona późniejsze mogą wisieć bez ryzyka psucia aż do mrozu.

Nie należy zrywać pojedynczych jagód z gron pozostających na winorośli, to przyciągnie ptaki, osy, które mogą zrujnować nie tylko pojedynczą gałąź, ale całą uprawę.

Jak przechowywać winogrona

Przestrzegając zasad przechowywania, świeże winogrona można spożywać do maja. Najlepiej przechowywać je w ciemnej piwnicy dobrze wentylowanej, w temperaturze od 0°C do 5°C, gdzie w ogóle nie dostaje się światło. Pod wpływem światła bowiem owoce tracą kwasowość i cukier i charakterystyczny smak.

Niezbyt soczyste winogrona zebrane w fazie pełnej dojrzałości i przy suchej pogodzie można przechowywać w warstwach posypanych trocinami sosnowymi.

Grona ułożone w pudle pod kątem i w jednej warstwie należy regularnie kontrolować, usuwając zepsute okazy.

Odmiany średnie i późne mają grona luźne, grubą skórkę i gęsty miąższ, dlatego długo zachowują przydatność do spożycia bez utraty walorów smakowych.

Metoda podwieszania

Często winogrona wiesza się na drucie, aby lepiej się zachowały. Łodygę mocuje się drutem lub sznurkiem i zawiesza w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu. Ta metoda pozwala zachować świeżość gron od 3 do 5 miesięcy.

Metoda przechowywania w wodzie

W tym celu grona są odcinane razem z częścią winorośli, którą umieszcza się w butelce wypełnionej wodą, którą ustawia się pod kątem. Grona mocuje się sznurkiem lub drutem, aby swobodnie zwisały i nie stykały się z butelką.

Do wody dodaje się węgiel aktywowany lub kwas salicylowy, aby nie rozmnażały się w niej szkodliwe bakterie. Konieczna jest również okresowe sprawdzanie i usuwanie zepsutych gron.

Na czas i jakość przechowywania wpływa również właściwa uprawa winorośli.

Jeśli krzew był nadmiernie podlewany grona nie będą się długo i dobrze trzymały.

Aby winogrona można było przechowywać przez długi czas:

  • podlewanie kończy się sześć tygodni przed zbiorem
  • zmniejsza się obciążenie krzaka, jeśli gron jest bardzo dużo
  • nie należy przekraczać dawek nawozu. Fosfor i potas korzystnie wpływają na czas przechowywania – dostarczamy je podczas owocowania
  • formujemy winorośl i przycinamy liście by ułatwić dostęp światła do dojrzewających gron

Przestrzegając powyższych zaleceń, możesz prawidłowo zebrać i zachować cały zbiór swoich ulubionych winogron przez długi czas.

Sekretny przepis, który w jednej chwili przywróci dobre widzenie i uspokoi nerwy.

Zwykła cebula, ale jaka pyszna. Przepis wyprosiłam w chińskiej restauracji