Może nie odkryjemy dziś Ameryki, ale myślę, że będziesz zainteresowany.
Ta metoda jest wykorzystywana do przygotowywania buraków w restauracjach. I to naprawdę najlepszy sposób na przygotowanie buraków.
Buraki z piekarnika
Do przygotowania potrzebujemy buraków (kto by pomyślał). Dobrze myjemy je gąbką. Najlepiej wybrać buraki podobnej wielkości.
Przygotuj rękaw do pieczenia i wlej do środka odrobinę oliwy z oliwek. Dodaj sól i cukier.
Na oliwie połóż buraki i je również polej oliwą, posyp solą i cukrem.
O co chodzi z tą solą i cukrem?
Sól i cukier są naturalnymi wzmacniaczami smaku. Gotowanie buraków w ten sposób sprawia, że ich smak jest pełniejszy. Gotując buraki w wodzie większość ich aromatu i smaku trafia do wody. W tym przypadku nie dość, że wszystko zostaje w buraku to jeszcze smak i zapach są spotęgowane. Oliwa pomaga wchłaniać sól i cukier do buraków i staje się on znacznie wyrazistszy i bogatszy.
Zamknij rękaw z obydwu stron i wstaw do piekarnika na 180-200 stopni. Po godzinie możesz nakłuć szpikulcem żeby sprawdzić czy buraki są już miękkie. Jeśli wejdzie łatwo, są gotowe. Jeśli nie, kontynuuj pieczenie.
Zwróć uwagę, że rękaw w środku jest suchy. Oznacza to, że wszystkie smaki i soki pozostały w burakach.
Takie buraki są bardzo łatwe do obrania. Wystarczy lekko ostudzić, a skórka sama się złuszczy.