Sałatka z buraków i kapusty w 5 minut. Zdrowa i smaczna

Dzisiaj przygotowujemy prostą sałatkę z kapusty i buraków.

Jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Szczególnie w okresie zimowym, gdy tak bardzo brakuje nam witamin i wartościowych składników odżywczych.

To świetna opcja na każdy dzień.

Szybka sałatka z kapusty i buraków

Składniki:

  • kapusta – 400-500 g;
  • marchewka – 1 szt .;
  • burak – 1 szt .;
  • czosnek – 2 ząbki;
  • olej roślinny – 3-4 łyżki stołowe;
  • ocet jabłkowy lub sok z cytryny – 2 łyżeczki;
  • sól – kilka szczypt do wyciskania i 1/2 łyżeczki do gotowej;
  • mielona kolendra – 1/2 łyżeczki;
  • cukier – 2 łyżeczki;
  • czarny pieprz – do smaku.

Przygotowanie

Bierzemy około 400-500 gramów (około pół główki) świeżej kapusty i drobno siekamy w słupki.

Przekładamy do głębokiej miski. Solimy i ugniatamy rękami, aby kapusta puściła sok i stała się bardziej miękka.

Obraną marchewkę kroimy w drobne słupki na koreańską marchewkę lub ścieramy na tarce na grubych oczkach po długości i to samo robimy z burakiem.

Przeciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku, dodajemy 2 łyżeczki cukru, pół łyżeczki soli, 2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny, mielony czarny pieprz.

Można również dodać pół łyżeczki mielonej kolendry, ale nie jest to konieczne. Pozostaje dodać 3-4 łyżki oleju roślinnego i wszystko dobrze wymieszać.

Sałatka jest bardzo smaczna i chrupiąca, urozmaici zwykłą dietę i uzupełni każdą potrawę.

Stanowi świetny dodatek do pełnego dania obiadowego lub pieczywa, również jako dodatek do mięsa w diecie keto, a także jako samodzielne danie w diecie odchudzającej.

Szybka prosta i można ją przechowywać w lodówce.

Imbir – Dlaczego nie każdy może go jeść?

Nie musisz gotować buraków. Tak się je robi w restauracjach, dużo łatwiej i smaczniej