Zanim pojawią się kwiaty nieco przypomina pokrzywę. Czasem nawet nazywana jest pokrzywą białą.
Kwitnie od końca marca do listopada, a przy bardzo łagodnych zimach kwiaty mogą przetrwać do końca roku.
Większość, uważa je za chwasty, ale i wielu ceni, ponieważ z powodu pszczół, ponieważ każdy z kwiatów zawiera u podstawy kroplę nektaru.
Cenna roślina z naszych łąk
Jednak naprawdę doceniają ją zielarze. Jasnota biała (Lamium album) jest bowiem rośliną o wielu niezwykle wartościowych właściwościach leczniczych.
Jasnota jest rośliną synantropijną, co to oznaczy? Że od zawsze towarzyszy człowiekowi. Rośnie dziko na polach, w rowach, w pobliżu brzegów rzek, ale zawsze w pobliżu siedlisk ludzkich.
Dlatego łatwo ją pozyskać i dość wcześnie ludzie zaczęli korzystać z jej cennych właściwości. Zajmowała ważne miejsce w medycynie ludowej, a i w dzisiejszych czasach korzysta się z niej na skalę przemysłową.
Gotowe produkty wykonane na bazie jasnoty białej można kupić w aptekach i sklepach zielarskich.
Jasnota biała: właściwości lecznicze
To kwiat rośliny jest najcenniejszą jej częścią. Niemniej także liście i inne zielone części są wykorzystywane w medycynie, kosmetyce, a nawet w gastronomii.
Obecnie znaczna ilość wiedzy na temat skuteczności ekstraktów i surowca została zgromadzona, a korzystne dla zdrowia działania zostały naukowo udowodnionych.
Analizy in vitro przeprowadzone w różnych układach modelowych wykazały szeroki wachlarz działań terapeutycznych, którym przypisywane są różne substancje biologicznie czynne zawarte w jasnocie białej, takie jak irydoidy, kwasy fenolowe, flawonoidy, pochodne izoskutellareiny, terpen i fitoekdysterydy z olejków eterycznych.
Irydoidy jako główny składnik i glikozydy wykazują działanie przeciwartretyczne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, przeciwwirusowe, immunomodulujące, gojące rany i neuroprotekcyjne.
Części nadziemne pokrzywy białej mają flawonoidy, które chronią fibroblasty ludzkiej skóry przed uszkodzeniem komórek wywołanym stresem oksydacyjnym.
Ekdysteroidy z nadziemnej części jasnoty stymulują syntezę białek i odpowiedź immunologiczną, obniżają stężenie cholesterolu i glukozy we krwi, mają właściwości antymutagenne, przeciwutleniające i gojące rany.
Kwiaty jasnoty zbiera się podczas suchej i słonecznej aury, kiedy są w pełni rozwinięte. Po zbiorze suszy w temperaturze około 40 stopni.
Z kwiatów sporządza się napary, do których można używać wody lub mleka oraz dodatki w postaci miodu lub soku – zwłaszcza jeśli podaje się je dzieciom.
Napary z jasnoty białej mają wiele zastosowań. W medycynie ludowej stosowano je głównie jako antidotum na schorzenia ginekologiczne, zwłaszcza bolesne i obfite miesiączki (mieszano je z krwawnikiem lub koniczyną).
Współczesne badania wyraźnie rozszerzyły listę zastosowań. Medycyna naturalna wykorzystuje jasnotę do:
• eliminacji lub zmniejszenia wydzieliny z pochwy
• wspomagania nerek i pęcherza
• przeciwdziałania wzdęciom
• wsparcia układu pokarmowego
• łagodzenia biegunek
• oczyszczania organizmu o działaniu moczopędnym
• walki z żylakami i hemoroidami
• leczenia infekcji dróg oddechowych, chorób gardła i oskrzeli
• gojenia się ran, łagodzenia oparzeń i uszczelniania uszkodzonej skóry
• zwalczania infekcji skóry i trądziku młodzieńczego
Napar
Weź łyżkę kwiatów i zalej zagotowaną wodą. Gotuj jeszcze przez 3-4 minuty, odstaw pod przykryciem na 15 minut do zaparzenia. Następnie odcedź i wypij nie więcej niż szklankę 2 razy dziennie lub 0,5 szklanki 4 razy dziennie. Dzieciom można podawać po łyżce takiego naparu.
Syrop z jasnoty białej
Zebrane kwiaty wsypujemy do słoja. Zależnie od wagi zasypujemy cukrem. Cukru musi być 3/4 wagi kwiatów. Przechowujemy w zacienionym miejscu przez 3-4 tygodnie. Następnie syrop przecedzamy i przelewamy do butelek lub słoików.
Syrop jest bardzo smaczny. Dorośli zażywają po łyżce 3 razy dziennie, dzieci 1 łyżeczkę po rozcieńczeniu wodą.
Jasnota biała dla urody
Jasnota biała znalazła również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.
Z wyciągu z kwiatów wytwarza się szampony do delikatnych i osłabionych włosów oraz maseczki do suchych, podrażnionych dłoni.
Białe kwiaty jasnoty można kupić z przeznaczeniem do kąpieli.
Jasnota w kuchni
Należy również dodać, że jest to roślina jadalna. Jadalne kwiaty są zwykle używane w celu dodania koloru, zapachu i smaku. Dodaje się je do sałatek, zup, przystawek, deserów i napojów.
Kwiaty jadalne składają się zwykle w 70–95% z wody. Skład i poziomy innych składników odżywczych i fitochemikaliów zależą od części kwiat.
Na przykład pyłek kwiatowy jest źródłem białek, węglowodanów, nasyconych i nienasyconych lipidów, karotenoidów i flawonoidów, podczas gdy nektar składa się z aminokwasów, wolnych cukrów, białek, jonów nieorganicznych, lipidów, kwasów organicznych, związków fenolowych, alkaloidów i terpenoidów.
Płatki i inne części kwiatów są bogatsze w witaminy, minerały i przeciwutleniacze Potas, fosfor, wapń i magnez.
Co ważne!
Kobiety w okresie ciąży i laktacji nie powinny stosować wlewów z jasnoty białej.
Pamiętasz smak tej rośliny z dzieciństwa?
UWAGA! Treści w serwisie z założenia mają charakter informacyjno-edukacyjny. Jeśli cierpisz na choroby przewlekłe lub stosujesz leki, zalecamy skonsultowanie się z lekarzem przed rozpoczęciem naturalnego leczenia, aby uniknąć interakcji. Odkładając lub przerywając klasyczne zabiegi medyczne, możesz zagrozić swojemu zdrowiu.
Źródło: https://link.springer.com/article/10.1007/s11101-014-9356-2, https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/lamium-album, syberianhealth.com, uk.vphealthandfitness.com
Miniatura wpisu: pixabay.com