w

Mięso pod pierzynką po francusku. Mąż ciągle prosi żebym znów ugotowała. Tani i obfity posiłek dla całej rodziny

Ekonomiczny i syty posiłek dla całej rodziny, a przy tym prosty i smaczny to pomysł na pyszny obiad.

Można go także podgrzać w piekarniku jeśli zostanie na drugi dzień. Cóż mało to jednak prawdopodobne, bo pachnie wspaniałe, a smakuje jeszcze lepiej.

Składniki:

• ziemniaki – 3-4 sztuki;
• mięso mielone – 300 g;
• sól i pieprz;
• pomidory – 1-2 sztuki;
• czosnek – 4 ząbki;
• cebula – 1-2 sztuki;
• ser – 150 g;
• śmietana – 150 g

Przygotowanie:

Dodaj sól, pieprz, przyprawy i czosnek przeciśnięty przez prasę do mielonego mięsa i wymieszaj. Pokrój obrane ziemniaki w plasterki, dodaj kilka łyżek oleju, soli, pieprzu, przyprawy i wymieszaj. Pokrój cebulę w cienkie piórka.

Rozłóż ziemniaki w formie. Rozłóż warstwę cebuli. Nałóż warstwę mielonego mięsa, a na nią i pokrojone w plasterki pomidory.

Zmieszaj starty ser ze śmietaną i/lub majonezem i rozłóż na wierzchu pokrywając całość.

Piecz w temperaturze 180 ° C przez godzinę. Przed podanie posyp posiekanymi ziołami.

Pyszności!

Źródło i Miniatura wpisu: intermarium.news