W sezonie truskawkowym warto skorzystać z tego przepisu.
W efekcie powstaje umiarkowanie słodki i bardzo smaczny likier truskawkowy.
Składniki:
– Truskawki 500 g
– Cukier 2 łyżki.
– Sok z cytryny 50 ml
– Wódka 250 ml
– Woda 250 ml
Przygotowanie:
Umyj truskawki, usuń szypułki i dokładnie wysusz.
Przekrój większe owoce na pół i zmiksuj za pomocą miksera na gładką masę.
Następnie przepuść truskawkowy mus przez sito.
Do szklanki wrzącej wody dodaj cukier i gotuj ciągle mieszając. Poczekaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Całkowicie ostudź syrop, dodaj sok z cytryny.
Wymieszaj syrop z musem truskawkowym. Wlej wódkę, zamieszaj. Następnie przelej wszystko do czystego szklanego pojemnika.
Pozostaw w temperaturze pokojowej na 3-4 dni, od czasu do czasu wstrząsając osadem. Następnie spuść osad, jeśli to konieczne, przefiltruj płyn i wlej do butelek, szczelnie zamknij. Przechowuj w lodówce.