Potrawy z cukinii to nie tylko pyszne, ale także niezwykle smaczne, lekkie, o ile oczywiscie nie smaży się jej w głębokim tłuszczu.
W środku sezonu letniego aż grzech nie korzystać z dobrodziejstw tego warzywa.
Dzisiejsze danie jest latwe w przygotowaniu, bardzo smaczne i ciekawie wygląda.
Cukinia z mielonym mięsem i serem
Składniki:
• 2 cukinie
• 250 g mielonego mięsa
• 2 pomidory
• 130 g sera
• 1 cebula
• pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
1. Cukinię pokroić w plastry o grubości około centymetra. Skórkę można usunąć lub pozostawić zależnie od tego czy jest cienka czy gruba.
2. Za pomocą kieliszka, noża lub specjalnego urządzenia wykonaj otwór w środku każdego koła. Nie wyrzucaj rdzeni, będą one nadal potrzebne.
3. Drobno posiekaj cebulę, dodaj ją do farszu. Zmiel środekm zetrzyj lub posiekaj wyciety środek cukini i także dodaj do farszu.
4. Dodaj sól, pieprz, dokładnie wymieszaj.
5. Nasmaruj blachę olejem.
6. Ułóż na nim cukinię i wypełnij farszem.
7. Pokrój pomidory w cienkie plasterki. Przykryj każdą cukinię plasterkiem pomidora.
8. Cukinię piecz przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
9. Następnie posyp tartym serem. Wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.
10. To wszystko. Cukinie z mielonym mięsem i serem są gotowe do podania.
11. Delicious!