w

Co ugotować, jeśli nie masz siły usmażyć cukinii? Cukinia z mielonym mięsem i serem: wszystko połaczone i do piekarnika. Coś nowego!

Potrawy z cukinii to nie tylko pyszne, ale także niezwykle smaczne, lekkie, o ile oczywiscie nie smaży się jej w głębokim tłuszczu.

W środku sezonu letniego aż grzech nie korzystać z dobrodziejstw tego warzywa.

Dzisiejsze danie jest latwe w przygotowaniu, bardzo smaczne i ciekawie wygląda.

Cukinia z mielonym mięsem i serem

Składniki:

• 2 cukinie
• 250 g mielonego mięsa
• 2 pomidory
• 130 g sera
• 1 cebula
• pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

1. Cukinię pokroić w plastry o grubości około centymetra. Skórkę można usunąć lub pozostawić zależnie od tego czy jest cienka czy gruba.

2. Za pomocą kieliszka, noża lub specjalnego urządzenia wykonaj otwór w środku każdego koła. Nie wyrzucaj rdzeni, będą one nadal potrzebne.

3. Drobno posiekaj cebulę, dodaj ją do farszu. Zmiel środekm zetrzyj lub posiekaj wyciety środek cukini i także dodaj do farszu.

4. Dodaj sól, pieprz, dokładnie wymieszaj.

5. Nasmaruj blachę olejem.

6. Ułóż na nim cukinię i wypełnij farszem.

7. Pokrój pomidory w cienkie plasterki. Przykryj każdą cukinię plasterkiem pomidora.

8. Cukinię piecz przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

9. Następnie posyp tartym serem. Wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.

10. To wszystko. Cukinie z mielonym mięsem i serem są gotowe do podania.

11. Delicious!

Podobał ci się przepis? Podziel się z przyjaciółmi!

Źródło i Fotografie: otozh.com.ua