w

8 produktów, których nie powinieneś jeść, jeśli cierpisz na zaburzenia autoimmunologiczne

Istnieje co najmniej 80 rodzajów chorób autoimmunologicznych. Chociaż nazwy są różne, objawy zaburzeń autoimmunologicznych mają to samo podłoże.

Jak sama nazwa wskazuje, choroby autoimmunologiczne upośledzają układ odpornościowy, powodując szkody w organizmie.

Do objawów należą:

ból w klatce piersiowej
gorączka
zmęczenie
wypadanie włosów
owrzodzenie jamy ustnej
problemy węzłów chłonnych
obrzęk i bolesne stawy
problemy skórne i jelitowe

Zaburzenia powodują, że zdolność organizmu do ochrony przed infekcją jest ograniczona. W rezultacie komórki układu odpornościowego arakują różne obszary ciała, takich jak stawy, tkanki, nerwy, narządy i gruczoły.

Typowe choroby autoimmunologiczne obejmują toczeń, łuszczycę, reumatoidalne zapalenie stawów i stwardnienie rozsiane.

Oto osiem produktów, których nie możesz jeść, jeśli masz zaburzenie autoimmunologiczne:

1. Smażone potrawy:

Chrupiąca skórka, która stanowi górną warstwę smażonych potraw, jest niezdrowa, ciepło stymuluje reakcję zapalną. Smażone potrawy przygotowywane są w temperaturze od 350 do 375 stopni. Wytwarza się neurotoksyczny związek chemiczny zwany akryloamidem. Według badań neurotoksyna powoduje stres oksydacyjny (który powoduje uszkodzenie komórek) poprzez reakcję zapalną. Tym samym stymuluje reakcję autoagresywną organizmu.

2. Rafinowane węglowodany:

Produkty wytwarzane z białej mąki, zwane również „rafinowanymi węglowodanami”, powodują skok cukru we krwi. Nagły wzrost poziomu cukru we krwi stymuluje agresywną reakcję zapalną. Często powoduje obrzęk, ból stawów i mięśni.

3. Tłuszcze trans:

Często można znaleźć w ciasteczkach, krakersach, pączkach, przetworzonych przekąskach, smażonych potrawach i fast foodach. Liczne badania powiązały tłuszcze trans z systematycznym, przedłużonym stanem zapalnym.

4. Alkohol:

Według badań opublikowanych w World Journal of Gastroenterology, „przewlekłe zapalenie jest często związane z chorobami alkoholowymi”. Uważa się, że alkohol powoduje zapalenie poprzez interakcję z bakteriami („mikroflora”) w jelitach.

5. Olej roślinny:

Wielonienasycona struktura kwasów tłuszczowych olejów roślinnych przyczynia się do oksydacyjnego uszkodzenia komórek. Ponadto olej roślinny, ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-6, przyczynia się do zaostrzenia reakcji zapalnej. Oleje roślinne obejmują olej kukurydziany, rzepakowy, orzechowy, szafranowy, sezamowy, słonecznikowy i sojowy.

6. Przetworzone mięso:

Przetworzone mięso obejmuje całe mięso poddane wysokiej temperaturze, w tym bekon, suszoną wołowinę, szynkę, mięso wędzone i kiełbasę. Przetworzone mięso zawiera wysoki poziom końcowych produktów glikacji i innych mieszanin prozapalnych.

7. Glutaminian sodu:

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie autoimmunologicznym japońscy naukowcy odkryli, że myszy, którym wstrzyknięto glutaminian sodu (MSG), rozwinęły uszkodzenie wątroby.

8. Aspartam:

Aspartam jest sztucznym słodzikiem znajdującym się w napojach, lekach i jedzeniu. Negatywne skutki obejmują uszkodzenie komórek, upośledzenie funkcji komórek i ogólnoustrojowe zapalenie. Niektóre badania twierdzą, że aspartam może kwalifikować się jako neurotoksyna.

5 POTRAW, KTÓRE POMAGAJĄ W STANACH ZAPALNYCH

Zgodnie z najnowszymi badaniami naukowymi, oto pięć najlepszych pokarmów do zwalczania stanów zapalnych i zmniejszania objawów choroby autoimmunologicznej!

Brokuły: Brokuły zawierają silny przeciwutleniacz glutation, który służy jako silny środek przeciwzapalny i przeciwutleniający.

Kurkumina: aktywny składnik kurkumy, kurkumina, jest ulubieńcem Fundacji Arthritis, która powołuje się na aktywne tłumienie objawów zapalenia stawów, w tym stanu zapalnego oraz bólu i sztywności stawów właśnie kurkuminą.

Siemię lniane: Kwasy Omega-3 mają silne właściwości regulacji układu odpornościowego. Siemię lniane stanowi jedno z najlepszych źródeł tego kwasu tłuszczowego.

Zielona herbata: Wstępne badania sugerują, że wysokie stężenie związku EGCG w zielonej herbacie może pomóc w zapobieganiu – a nawet potencjalnie pomóc w leczeniu – chorób autoimmunologicznych.

Halibut: Tylko jedna regularna porcja halibuta zawiera całodobową dawkę witaminy D, niezbędnej w leczeniu chorób takich jak w toczeń, stwardnienie rozsiane i reumatoidalne zapalenie stawów.

UWAGA! Treści w serwisie z założenia mają charakter informacyjno-edukacyjny. Mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie, kontaktu czytelnika z lekarzem.
Źródło: powerofpositivity.com Miniatura wpisu:webconsultas