w

Obłędny wygląd i niesamowity smak! Ta sałatka w kształcie wianka robi furorę!

Prawdziwa sztuką kulinarną jest nie tylko przyrządzenie smacznego dania, ale również zaserwowanie go w piękny sposób.

Mellisa Mir autorka kanału na YouTube pokazała genialnie prosty, a jednocześnie niezwykle dekoracyjny sposób podania sałatki.

Idealnie nada się na każdą okazję, gdy chcemy zrobić wrażenie na gościach. Sałatka ozdobi zarówno świąteczny stół jak i każde inne spotkanie towarzyskie czy przyjęcie.

Poniżej znajduje się przepis na sałatkę, która przypomina sałatkę jarzynową z dodatkiem gotowanej wołowiny i orzechów. Ta jednak jest ścierana na tarce i układana warstwowo.

Jednak w ten sposób możemy podać większość ulubionych sałatek majonezowych z dowolnych składników.

Sałatka w kształcie wianka

Składniki:

  • Jajka (gotowane) – 5 szt.
  • Ziemniaki (gotowane) – 5 szt.
  • Marchewka (gotowana) – 3 szt.
  • Wołowina (gotowana) – 200 g.
  • Orzechy włoskie – 200 g
  • Szczypior
  • Majonez – 400 g
  • Sól
  • Czarny pieprz.

___________

Do dekoracji:

  • koperek
  • burak gotowany
  • białko jajka
  • pomidory koktajlowe
  • marchewka gotowana
  • granat

Wykonanie

W prezentowanym przepisie ugotowane jajka, ziemniaki, marchewki i orzechy ścieramy na tarce o grubych oczkach, zostawiając jedną marchewkę i białko z dwóch jajek do dekoracji. Natomiast wołowinę i szczypior drobno posiekamy.

Sałatkę układa się warstwowo. Na środku talerza trzeba ułożyć miseczkę, pucharek czy coś innego co pozwoli zachować okrągły otwór wewnątrz.

Dookoła tego naczynia układamy warstwy. Najpierw połowę ziemniaków, na nie nakładamy majonez i rozsmarowujemy.

Sypiemy na to sól i pieprz, a następnie układamy kolejne warstwy w tym schemacie: składnik (kolejno marchewka, wołowina, orzechy i jajka) majonez, sól i pieprz.

Na samą górę układamy resztę ziemniaków i majonez i formujemy zgrabny krąg. Na koniec wyciskamy majonez w nieregularne fale.

Gdy mamy już uformowany wianek. Zabieramy się za dekorację. Z jajka i buraka wycinamy wzorki.

Marchewka pocięta na paski posłuży za wstążkę.

A koperek, pomidorki i nasiona granatu uzupełniają dekorację.

Efekt końcowy przypomina wianek świąteczny, ale wystarczy zmienić kształt wzorku by dopasować go na każdą inną okazję.

Prawda, że wygląda ślicznie?

Źródło: @MelissaMirFOOD/youtube