w

Wymieszaj składniki, wylej na blachę, potem zwiń i pyszna szarlotka gotowa!

Szarlotka w formie rolady z delikatnymi jabłkami, orzechami i cynamonem pachnie tak, że ślinka leci, a smakuje obłędnie.

Jej siła tkwi w prostocie i łatwości wykonania, a czasie świąt czasu i pracy zawsze ogrom.

Wystarczy wymieszać składniki, wlać na formę, upiec i zwinąć. To wszystko!

Przepis na roladę szarlotkę!

Składniki:

Do nadzienia:

  • 4-5 czerwonych jabłek;
  • 70 g łuskanych orzechów włoskich;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • 1 łyżeczka cynamonu;

Na ciasto:

  • 4 jajka;
  • szczypta soli;
  • szklanka cukru pudru;
  • 1 opakowanie 8 g cukru waniliowego;
  • czubata szklanka g mąki;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 50 ml oleju roślinnego;

Do dekoracji:

  • cukier puder

Wykonanie:

1. Przygotuj nadzienie: obrane jabłka zetrzyj bezpośrednio na blaszkę (30 cm na 40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż je w równą warstwę.

2. Warstwę jabłek posypać zmielonymi orzechami, cukrem i cynamonem.

3. Przygotuj ciasto: do miski wbij jajka, dodaj szczyptę soli, cukier puder i waniliowy i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach, aż powstanie biaława i pieniąca się masa. Następnie przesiej mąkę i proszek do pieczenia bezpośrednio do miski i wymieszaj mikserem.

4. Następnie cienkim strumieniem wlej olej roślinny, ciągle mieszając.

5. Wylej masę na jabłka w formie i równomiernie rozprowadź.

6. Piecz przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

7. Wyjmij blachę z piekarnika i przełóż biszkopt na czysty ręcznik kuchenny, usuwając papier do pieczenia.

8. Zwiń gorące ciasto w rulon, a następnie pozwól mu całkowicie ostygnąć.

9. Przetnij na pół.

Posyp cukrem pudrem i gotowe!

Życzymy smacznych chwil w gronie najbliższych!

Źródło: retete-usoare.eu