w

6 najlepszych marynat do Twojego ulubionego kurczaka. Białe mięso będzie królem stołu

Próbowałeś marynować kurczaka? W takim razie wiesz jak bardzo smak mięsa zależy od tego jakich składników uzyjesz do marynaty.

Każdy składnik pełni określoną role smakową i każdy też lubi bardziej lub mniej towarzystwo innych.

Proponujemy sprawdzone, najlepsze marynaty, które określą smak mięsa zapewniając niepowtarzalne doznania smakowe.

1. Piwna

Składniki:

200 ml sosu sojowego
150 g miodu
200 ml piwa
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 gałązka rozmarynu

Przygotowanie:

Wyciśij czosnek przez praskę. Posiekaj paprykę, wymieszaj wszystkie składniki. Zanurz w marynacie mięso i zostaw na noc w lodówce.

Nikt nie odgadnie składników ale na pewno będa lizać palce i poprosza o przepis. Smak kurczaka z tej marynaty jest obłędny

2. Ostra

Trudno znaleźć lepszą opcję, jeśli lubisz pikantnego kurczaka. Tylko pięć składników, które sprawią, że kurczak zostanie królem stołu.

Składniki:

1 cebula
3 ząbki czosnku
30 ml soku z cytryny
Sól, czerwona mielona papryka chili do smaku

Przygotowanie:

Posiekaj czosnek i cebulę. Posyp warzywa przyprawami. Dobrze wymieszaj. Dodaj sok z cytryny. Obtocz w marynacie mięso z kurczaka. Pozostaw na 6 godzin.

Idealną opcją jest pozostawienie na noc. Mięso będzie tak delikatne i ostre jednocześnie.

3. Winna

Z użyciem alkoholu do marynaty mięsnej warto eksperymentować. Tutaj na przykład wersja z winem jest niesamowicie smaczna.

Składniki:

400 ml wytrawnego czerwonego wina
8 łyżek oliwy z oliwek
1 gałązka rozmarynu
Sól, pieprz, tymianek do smaku

Przygotowanie:

Nic skomplikowanego. Wymieszaj wszystko i polej mięso marynatą. W temperaturze pokojowej kurczakowi wystarcza pół godziny marynowania. A potem możesz piec jak zwykle w piekarniku.

4. Z liściem

Co może być lepszego niż gorące mięso na obiad? Być może masz lepsza opcję, ale 80% Twoich znajomych zgodzi się z naszą opinią. Sprawdź. Przyrządź kurczaka w tej pikantnej marynacie i przekonaj się – nikt się nie powstrzyma.

Składniki:

2 cebule
4 łyżki oliwy z oliwek
Sól, chili, papryka do smaku
2 zmielone liście laurowe

Przygotowanie:

Zetrzyj cebule. Wymieszaj z resztą składników. Natrzyj nia mięso. Odłóż na 6 godzin. Pamiętaj będzie ostry. Sos zaleca się wybrać lekki, kwaśny. Wtedy mięso będzie idealne.

5. Włoska

W słonecznym kraju europejskim wszyscy kochaja kurczaka według tego przepisu.

Składniki:

25 ml soku z cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka czosnku w proszku
Sól, pieprz, zioła do smaku (bazylia, oregano, majeranek, cząber, rozmaryn, lubczyk)

Przygotowanie:

Pokrój filety w plastry. Dodaj wszystkie przyprawy. Wlej oliwę z oliwek i sok z cytryny. Wszystko wymieszaj. Pozostaw na pół godziny.

Tak, włoskie zioła i oliwa z oliwek są główną tajną bronią tej marynaty.

6. Grejpfrut

Oryginalna, nawet bardzo. Taki kurczak przypomni o lecie i wakacjach.

Składniki:

1 grejpfrut
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki octu winnrgo
200 ml wody

Przygotowanie:

Zetrzyj czosnek i cebulę. Wymieszaj z sokiem grejpfrutowym i innymi składnikami. Wlej mieszankę na kurczaka. Odstaw na 4 godziny minimum.

Nie powinieneś eksperymentować, z tym przepisem jeśli nie lubisz grejpfruta. Kurczak będzie miał wyraźny smak tego owocu. Alternatywnie możesz użyć świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego. Ale będzie to zupełnie inna marynata i zupełnie inny smak.

Często słyszy się i czyta, że ​​przy wielu możliwościach współczesne gospodynie domowe nadal marynują kurczaka tak samo. Czas wypróbować czegoś nowego i poszerzyć doznania smakowe.

A jaka jest Twoja ulubiona marynata? Może znasz jakiś sekretny, oryginalny przepis? Podziel się w komentarzach na FB