Próbowałeś marynować kurczaka? W takim razie wiesz jak bardzo smak mięsa zależy od tego jakich składników uzyjesz do marynaty.
Każdy składnik pełni określoną role smakową i każdy też lubi bardziej lub mniej towarzystwo innych.
Proponujemy sprawdzone, najlepsze marynaty, które określą smak mięsa zapewniając niepowtarzalne doznania smakowe.
1. Piwna
Składniki:
200 ml sosu sojowego
150 g miodu
200 ml piwa
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
Wyciśij czosnek przez praskę. Posiekaj paprykę, wymieszaj wszystkie składniki. Zanurz w marynacie mięso i zostaw na noc w lodówce.
Nikt nie odgadnie składników ale na pewno będa lizać palce i poprosza o przepis. Smak kurczaka z tej marynaty jest obłędny
2. Ostra
Trudno znaleźć lepszą opcję, jeśli lubisz pikantnego kurczaka. Tylko pięć składników, które sprawią, że kurczak zostanie królem stołu.
Składniki:
1 cebula
3 ząbki czosnku
30 ml soku z cytryny
Sól, czerwona mielona papryka chili do smaku
Przygotowanie:
Posiekaj czosnek i cebulę. Posyp warzywa przyprawami. Dobrze wymieszaj. Dodaj sok z cytryny. Obtocz w marynacie mięso z kurczaka. Pozostaw na 6 godzin.
Idealną opcją jest pozostawienie na noc. Mięso będzie tak delikatne i ostre jednocześnie.
3. Winna
Z użyciem alkoholu do marynaty mięsnej warto eksperymentować. Tutaj na przykład wersja z winem jest niesamowicie smaczna.
Składniki:
400 ml wytrawnego czerwonego wina
8 łyżek oliwy z oliwek
1 gałązka rozmarynu
Sól, pieprz, tymianek do smaku
Przygotowanie:
Nic skomplikowanego. Wymieszaj wszystko i polej mięso marynatą. W temperaturze pokojowej kurczakowi wystarcza pół godziny marynowania. A potem możesz piec jak zwykle w piekarniku.
4. Z liściem
Co może być lepszego niż gorące mięso na obiad? Być może masz lepsza opcję, ale 80% Twoich znajomych zgodzi się z naszą opinią. Sprawdź. Przyrządź kurczaka w tej pikantnej marynacie i przekonaj się – nikt się nie powstrzyma.
Składniki:
2 cebule
4 łyżki oliwy z oliwek
Sól, chili, papryka do smaku
2 zmielone liście laurowe
Przygotowanie:
Zetrzyj cebule. Wymieszaj z resztą składników. Natrzyj nia mięso. Odłóż na 6 godzin. Pamiętaj będzie ostry. Sos zaleca się wybrać lekki, kwaśny. Wtedy mięso będzie idealne.
5. Włoska
W słonecznym kraju europejskim wszyscy kochaja kurczaka według tego przepisu.
Składniki:
25 ml soku z cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka czosnku w proszku
Sól, pieprz, zioła do smaku (bazylia, oregano, majeranek, cząber, rozmaryn, lubczyk)
Przygotowanie:
Pokrój filety w plastry. Dodaj wszystkie przyprawy. Wlej oliwę z oliwek i sok z cytryny. Wszystko wymieszaj. Pozostaw na pół godziny.
Tak, włoskie zioła i oliwa z oliwek są główną tajną bronią tej marynaty.
6. Grejpfrut
Oryginalna, nawet bardzo. Taki kurczak przypomni o lecie i wakacjach.
Składniki:
1 grejpfrut
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki octu winnrgo
200 ml wody
Przygotowanie:
Zetrzyj czosnek i cebulę. Wymieszaj z sokiem grejpfrutowym i innymi składnikami. Wlej mieszankę na kurczaka. Odstaw na 4 godziny minimum.
Nie powinieneś eksperymentować, z tym przepisem jeśli nie lubisz grejpfruta. Kurczak będzie miał wyraźny smak tego owocu. Alternatywnie możesz użyć świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego. Ale będzie to zupełnie inna marynata i zupełnie inny smak.
Często słyszy się i czyta, że przy wielu możliwościach współczesne gospodynie domowe nadal marynują kurczaka tak samo. Czas wypróbować czegoś nowego i poszerzyć doznania smakowe.