w

Dlaczego maliny wydają małe i zniekształcone owoce

Istnieje wiele czynników, które mogą wpływać na wygląd i jakość owoców malin. Jedne z nich są okresowe i oprócz obniżonych plonów nie wiążą się z poważniejszymi konsekwencjami. Ale są i takie, które mogą niszczyć krzewy bezpowrotnie.

Oto kilka przyczyn, dla których owoce mogą być zniekształcone i mniejsze, a plony niższe:

Przyczyny okresowe

Warunki klimatyczne: Ekstremalne warunki pogodowe, takie jak poważne ograniczenia opadów, susze, wysokie temperatury mogą wpływać na ilość i jakość owoców malin.

Niewłaściwe nawadnianie: Maliny wymagają odpowiedniego nawadniania. Niedostateczne lub większe podlewanie może być powodem deformacji owoców.

Brak składników mineralnych: Maliny potrzebują minerałów takich jak azot, fosfor i potas, aby rosnąć zdrowo i wydać wartościowe, dorodne, mięsiste i kształtne owoce. Brak, którychś z tych składników może być powodem małych i zniekształconych owoców.

Szkodniki: Atak szkodników może osłabiać krzew malin, który wyda mniej i w dodatku małych, niepełnych owoców. Niektóre szkodniki żerują bezpośrednio na owocach, wysysając ich soki obniżają ich jakość.

Nieodpowiednie ph gleby: Nieodpowiednie warunki glebowe także mogą być źródłem problemów z jakością owoców.

Brak przycinania: Niewłaściwe przycinanie malin powoduje zagęszczenie roślin. Może to ograniczać dostęp powietrza do owoców, co prowadzi do ich zniekształcenia.

Przyczyny, które mogą prowadzić do zamierania malin

Poważniejszym stanem, którego objawem mogą być zniekształcenia owoców są choroby wywoływane przez wirusy, bakterie i grzyby.

Większość chorób poraża wszystkie części rośliny. Liście (Antraknoza, chloroza), pędy (Agrobacterium tumefaciens) czy korzenie (Agrobacterium tumefaciens). Owoce mogą gnić, pleśnieć albo nie rozwijać się, zasychając gdy są jeszcze małe. Takie objawy wywołują grzyby i bakterie.

Krzaczasta karłowatość maliny: jest choroba wirusową. Charakterystycznymi objawami choroby są karłowacenie krzewów i ich krzaczastość spowodowana wyrastaniem z pąków śpiących cienkich i słabych pędów. Owoce dojrzewają nierównomiernie i rozpadają się. Przy silnym porażeniu następuje osłabienie, lub nawet zahamowanie wzrostu. U niektórych odmian następuje chloroza liści. Najbardziej podatną odmiana jest Polka.

Jeśli obserwujemy zamieranie całego krzewu, wyraźne plamy (szare, biały nalot, rdzawe, jasnozielone, wielobarwne) przyczyną najprawdopodobniej jest choroba i może okazać się koniecznym zastosowanie środków ochrony roślin.

Jeśli krzew rozwija się słabo, owoce są małe, niekształtne, jest ich niewiele, ale nie mają nalotów, a pędy i liście nie są pokryte licznymi plamami, a jedynie są słabe i przyschnięte, jest duża szansa, że malina cierpi na niedobory wody i/lub składników odżywczych.

Trzeba o nią zadbać przed zimą, żeby osłabiony krzew nie stał się podatny na poważniejsze choroby.