Dziś mamy coś dla wegetarian i nie tylko. Każdy, kto potrafi zrezygnować z mięsa przynajmniej od czasu do czasu, pokocha to danie.
Coś tak banalnie prostego nie może się nie udać, a smakuje wybornie. Gwarantujemy!
Składniki proste i dostępne, a stopień skomplikowania znikomy. W dodatku bez wysiłku i szybko.
Kalafior, który smakuje lepiej niż pizza. Idealne danie dla liczących kalorie
Potrzebujesz:
- 1 średniej wielkości kalafior
- 2 jajka
- 500 g mozarelli
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki oregano
- sól i pieprz do smaku
- pietruszka
Przygotowanie:
Kalafior zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wbij jaja, dodaj wyciśnięty czosnek, oregano, sól i pieprz. Zetrzyj ser mozarella lub rozdrobnij, jeśli wybierzesz ten w kulkach. Odłóż ok 100 g, a resztę wsyp do masy z kalafiora i jaj. Wymieszaj.
Natłuść formę lub naczynie żaroodporne i wyłóż masę.
Piecz ok 30 minut w 160 stopniach.
Posyp pozostałym serem i wstaw na kolejne 7 minut.
Zapiekankę kroimy w plastry i posypujemy posiekaną pietruszką.