Kapusta z grzybami i fasolą
w

Jedno i drugie jest pyszne, ale połączone razem to rozkosz dla podniebienia

Kapusta z grzybami czy kapusta z grochem to jedne z najbardziej rozpoznawalnych potraw wigilijnych. Jednak w niektórych regionach jada się to zestawienie nieco inaczej. Mamy dla was przepis na kapustę z fasolą — tradycyjne danie wigilijne z regionu południowo-wschodniej Polski. 

Kapuście z grzybami towarzyszy na talerzu oddzielnie przygotowana fasola z masłem. Potrawy przygotowuje się osobno, ale jada razem. Dopiero wtedy można docenić to ciekawe połączenie kwaskowej, aromatycznej kapusty i łagodzącego je maślanego smaku fasoli.

Kapusta z fasolą — przepis

Danie przygotowujemy z kiszonej kapusty, suszonych grzybów i fasoli białej typu jaś. Jest bardzo proste, ale wymaga czasu. Zarówno kapusta, jak i fasola potrzebuje długiego gotowania. Oto lista potrzebnych składników na wigilijną kapustę z fasolą:

Składniki na kapustę z grzybami 

  • Kapusta kiszona – 2 kg
  • Żeberko (opcjonalnie) – 0,5 kg
  • Grzyby suszone – 2 szklanki
  • Liść laurowy – 2 szt
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Ziele angielskie – 4 ziarenka
  • Sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania 

Kapustę kiszoną płuczemy jeden lub dwa razy, w zależności od tego, czy jest bardzo kwaśna. Zalewamy wodą, dodajemy mięso i czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. A następnie gotujemy do miękkości. W tradycyjnej potrawie wigilijnej nie ma mięsa, więc możemy je pominąć.

Kapusta z grzybami

Grzyby moczymy w wodzie. Kiedy woda odparuje i kapusta oraz mięsa będą miękkie, dodajemy do kapusty grzyby. Wlewamy też wodę z moczenia grzybów po odcedzeniu z zanieczyszczeń.

Moczenie grzybów

Gdy grzyby będą już miękkie, kapustę możemy podprawić do smaku.

Przepis na fasolę

Składniki

  • Fasola biała – 1 kg
  • Masło – 1/3 kostki (2 łyżki)
  • Sól – 1 szczypta do smaku

Sposób przygotowania 

Fasolę musimy wcześniej namoczyć przez noc. Gotujemy w małej ilości wody. Wlewamy jej do garnka tyle, żeby przykryła fasolę. Dodajemy masło. Nie solimy wody do gotowania, chcemy, żeby fasola zachowała swój naturalny smak.

Fasola z masłem

Po ugotowaniu bierzemy trochę fasoli do miseczki. Rozgniatamy (można użyć miksera) i wlewamy z powrotem do garnka. Rozgniecione ziarna zagęszczą nam sos. Teraz możemy lekko posolić. 

Zmniejszamy ogień i mieszamy łyżką. Gotujemy do chwili, aż woda odparuje, a całość stanie się gęsta. 

Sposób podania

Nie mieszamy oby potraw. Podajemy w osobnych naczyniach na stół, nabieramy na jeden talerz. Połączenie obu potraw daje niepowtarzalny delikatny i głęboki smak.

Kapusta z fasolą

Znaliście przepis na to tradycyjne wigilijne danie? Czy w waszych domach jadało się w ten sposób?

Miniatura wpisu i fotografie: smakdnia.pl