Ogórki kiszone są stałym elementem naszej polskiej diety. Wykorzystywane do zup, sałatek, jako dodatek do potraw.
Są smaczne i zdrowe. Nie mniej zdrowa jest solanka powstała w wyniki fermentacji, która bardzo często ląduje po prostu w zlewie.
A to duży błąd, ponieważ zalewa z ogórków kiszonych, na właściwości, które mogą być korzystne dla zdrowia. Oto niektóre z nich:
Jakie korzyści zdrowotne ma woda z ogórków kiszonych
Probiotyk
Proces fermentacji ogórków kiszonych zachodzi przy udziale bakterii mlekowych. Te bakterie są korzystne dla jelit i mogą pomóc w utrzymaniu zdrowej flory bakteryjnej.
Elektrolity
Woda solankowa jest bogata w elektrolity, pomaga w nawodnieniu ciała, szczególnie po wysiłku fizycznym. Po intensywnym treningu pomoże zapobiegać skurczom mięśni u sportowców, a kobietom łagodzi skurcze podczas miesiączki. Wypicie przed wysiłkiem pozwala zwiększyć potliwość, a tym samym poprawić termoregulację.
Składniki mineralne
Solanka zawiera minerały, takie jak sód, potas i wapń, które są ważne dla funkcjonowania organizmu.
Wsparcie układu trawiennego
Probiotyki i enzymy zawarte w zalewie z ogórków kiszonych mogą pomóc w trawieniu i poprawie zdrowia jelit. Kiszonka łagodzi także objawy niestrawności i zgagi. Dzięki właściwościom delikatnie przeczyszczającym może być pomocna przy zaparciach.
Pomoc w zwalczaniu patogenów i pasożytów
Woda solankowa może sprzyjać organizmowi w walce z patogenami i pasożytami jelitowymi.
Witamina C i B
Ogórki kiszone i woda z ich kiszenia zawierają duże ilości witaminy C i witamin z grupy B.
Jak używać zalewy z ogórków kiszonych
Zalewa z ogórków kiszonych, może być stosowana w różnorodny sposób. Oto kilka pomysłów na jej użycie:
Do picia: Dla wielu osób, zalewa z ogórków kiszonych jest prostym suplementem bogatym w elektrolity, który pomaga w nawodnieniu organizmu.
Domowy środek na zgagę: Picie małej ilości zalewy z ogórków kiszonych może pomóc w łagodzeniu stanu zgagi.
Na kaca: Tradycyjnie, w niektórych kulturach, zalewa z ogórków kiszonych jest pita po spożyciu alkoholu jako środek na kaca.
Do napojów: Możesz eksperymentować, dodając zalewę do różnych koktajli, aby uzyskać ciekawy smak.
Do sałatek: Możesz dodać do sałatek, dla uzyskania lepszego smaku.
Do marynaty: Zalewa z ogórków kiszonych doskonale nadaje się do marynowania innych warzyw, mięsa czy ryb.
Do zup: Dodaj do zup, nie tylko ogórkowej, ale również takich jak żurek lub barszcz, aby zapewnić im głębszy smak.
Zastąp wodę w przepisach: W niektórych przepisach, zamiast wody (np. do ciasta chlebowego), użyj zalewy z ogórków kiszonych.
Do zakwaszenia: Zalewa może służyć jako zakwas do innych fermentowanych produktów.
Jako kosmetyk: Zalewa z ogórków kiszonych może być używana jako tonik do twarzy.
W ogrodzie:Do nawożenia roślin kwasolubnych można użyć rozcieńczonej 1:10 wody solankowej.
Przeciwwskazania
Zalewa z ogórków kiszonych jest wielofunkcyjna i można ją wykorzystać na wiele sposobów. Pamiętaj jednak, że jest ona, jak sama nazwa wskazuje, roztworem soli. W związku z tym osoby z nadciśnieniem tętniczym czy też z nerkami solanki muszą używać ostrożnie, a nawet jej unikać.
Trzeba tez pamiętać, że najlepsza będzie solanka domowa, która powstała jedynie z wody i przypraw, a proces fermentacji przebiegł naturalnie. Nie zawiera ona wówczas żadnych niepotrzebnych dodatków.