Włoskie ciasto „12 łyżek” w pół godziny. Miękkie i sprężyste do zakochania.

Ciasto – ucieleśnienie zaradności zręcznej gospodyni. Dom, w którym pachnnie ciastem jest prawdziwym domem – twierdzą Włosi.

Oni jak nikt innny docenia dobre jedzenie i to nie tylko pizze i pasty. Włosi kochają dobre ciasta.

Są jednak pragmatycznymi ludźmi i nie lubią skomplikowanych dań wymagających mozolnej pracy w kuchni. Ten czas wolą przeznaczyć na ciekawsze rozrywki.

„12 łyżek” to nie drogie, proste i szybkie ciasto bez nadzienia.

Składniki:

12 łyżek cukru
12 łyżek oleju słonecznikowego
12 łyżek mleka
12 łyżek mąki
3 jajka
1 szczypta soli
1/2 cytryny
8 g proszku do pieczenia
150 g serka śmietankowego
3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

1. Ubij jajka z solą, do uzyskania piany.

2. Dodaj cukier do masy jajecznej i ubijaj mikserem przez 2 minuty.

3. Dodaj olej i mąkę, proszek do pieczenia i sok z połowy cytryny, wszystko wymieszaj na jednorodną masę.

4. Dno formy do pieczenia wyłóż pergaminem, średnica formy – 22 cm.

5. Wlej ciasto do formy i piecz w piekarniku podgrzanym do 180 stopni, 35 minut.

6. Poczekaj, aż ciasto ostygnie, a następnie ostrożnie wyjmij z formy i przenieś na szeroki talerz lub stojak na ciasto.

7. Przygotuj krem. Wymieszaj ser śmietankowy z cukrem pudrem.

8. Rozłóż krem ​​na cieście i udekoruj owocami lub jagodami, jeśli masz.

To ciasto nie potrzebuje dekoracji, aby podbić serce słodyczą i smakiem.

Podobał ci się przepis? Podziel się z przyjaciółmi!

Ból i przyrost masy ciała w średnim wieku są skutkami stresu. Dlatego trzeba działać kompleksowo

Oryginalny sposób uprawy sadzonek – tani, bez brudu, bez podlewania